Minciunile care-i ajung din urmă

Habemus buget, cel mai mare din istoria Iașului”, declama domnul consilier Mătăsaru prin martie 2013 (vezi aici). “Buget istoric pentru Iaşi în 2013” titra și presa de atunci luând de bune cele trâmbițate. Iar “mărețul” buget a fost votat “după critici firave și lipsite de substanță ale consilierului PDL Gabriel Grigore, lăsat în offside să se umple de ridicol inclusiv de către consilierii locali ai PPDD, aceștia […] votând cum de altfel era și normal acest buget în premieră pentru Iași” (ca să-l citez din nou pe preferatul meu, dl. Mătăsaru). Adică a votat toată lumea mai puțin eu, ăla “ridicol” și “lăsat în offside”.

Ce le spuneam atunci? Ceea ce le-am spus de fiecare dată când se prezentau în Consiliul Local cu bugete umflate (ca venituri) doar ca să-și poată direcționa cheltuielile către zone mai profitabile electoral, dar nu numai. Iar rectificările ulterioare nu au făcut altceva decăt să confirme acest lucru. Și i-am mai întrebat (citez din procesul-verbal al ședinței): “[…] cât de fezabilă vi se pare a fi execuția bugetului pe partea de dezvoltare, în condițiile în care știm foarte bine ca execuția bugetară din anii precedenți pe aceeași secțiune a fost una care se ducea undeva în jur de 20%?“. Răspunsul primarului nu vi-l mai relatez, fiindcă e același de fiecare dată, se întinde pe vreo pagină și jumătate de proces-verbal și conține veșnicele referiri ditirambice la Boc, Băsescu etc. dar și la procentul electoral al USL (deh, încă savurau victoria la acea vreme).

Acum, citesc că se vine în Consiliu cu o execuție bugetară care arată realitatea: minus aproape 300 milioane lei încasați față de ceea ce fusese preliminat.

Cât de “ridicole” și “lipsite de substanță” au fost criticile mele se vede acum, dar problema care se pune în acest moment este alta: la așa o execuție bugetară, nu cumva Iașul a depășit plafonul de îndatorare? Iar dacă da, care sunt consecințele pentru oraș și pentru locuitorii săi? Despre cei ce au adus orașul în această situație nu mai întreb, fiindcă sunt complet iresponsabili.

P.S. Mai nou, dl. Nichita se ține de inaugurări ale unor obiective private (vezi parcarea de la hotelul Unirea). Pe mine, cel puțin, mă apucă râsul (deși ar trebui să mă apuce plânsul, ca pe orice ieșean de altfel). Primarul acestui oraș a inaugurat aproape 2.700 locuri de parcare făcute de alții, nefiind în stare să inaugureze măcar un singur loc de parcare făcut de el, în mai bine de 10 (zece) ani de mandat. Iar asta nu îi produce nici cea mai mică senzație de jenă.