Citesc aici și sunt impresionat, chiar înduioșat, că pe dl. Nichita îl doare foarte tare faptul că PDL nu face o nominalizare pentru postul de viceprimar rămas vacant în urma demisiei mele. Nu știu dacă doar el suferă din cauza acestei decizii sau mai sunt și alții, dar aș comenta puțin această subită “grijă”…

Aș cataloga acest demers, în primul rând, drept unul demagogic. De ce demagogic? În primul rând fiindcă mimează grija d-lui Nichita față de votul dat de ieșeni. Haidade! Nu-i pasă lui de voturile primite de el (că s-ar reflecta în starea orașului), darămite de voturile oferite de electorat PDL-ului…. În al doilea rând, fiindcă nu de colaboratori are nevoie dl. Nichita, ci de țapi ispășitori. Dacă ar fi avut nevoie de colaboratori, nu mi-ar fi retras atribuțiile (cu o singură excepție, și aceea doar parțială) atunci când am început să întreb de ce se cheltuie aiurea și netransparent banii publici. La urma-urmei, demersul meu ar fi trebuit să-l bucure: făceam economii la bugetul local (sunt malițios, știu)… I-am cerut d-lui Nichita, public și în repetate rânduri să-mi restituie atribuțiile, dar s-a făcut că nu aude. Așa că el nu are nevoie de un ajutor (oricum la ce știe el cel mai bine să facă, sigur nu l-aș fi ajutat niciodată) ci de un subiect către care să îndrepte acuzator degetul când ceva nu merge.

Faceți un exercițiu de imaginație și gândiți-vă ce ar fi însemnat ca tragicul accident de la Fundație să se fi petrecut cu un tramvai al RATP-ului “coordonat” de mine, sau de un alt viceprimar PDL. Ce să mai vorbesc de întreruperea activității CET-ului II de astă iarnă?…

De ce mai spun că e nesincer demersul d-lui Nichita? Fiindcă dacă i-ar fi păsat cu adevărat de proporțiile numărului de consilieri din Consiliul Local, ar fi acceptat propunerile noastre de reprezentare în consiliile de administrație și adunările generale ale acționarilor ale societăților (și regiei) din subordinea Consiliului Local. El însă a găsit de cuviință să-și planteze acolo niște votanți disciplinați, camuflați în specialiști.

Aceștia (specialiștii) ar fi putut fi cooptați în luarea deciziilor prin includerea lor într-o comisie consultativă tehnică (la nivelul fiecărei societăți), unde ar fi putut fi în plus și mult mai bine retribuiți, nu doar cu cei 40 RON/ședință cât primesc în calitate de membri ai CA-urilor. Dar dl. Nichita nu are nevoie de expertiză, ci doar de vot. Vot care să-i facă pe plac.

Cât de eficienți au fost specialiștii d-lui Nichita în aceste CA-uri s-a văzut clar la CET, unde deși am reclamat decizia greșită, chiar iresponsabilă, luată de Consiliul de administrație de a se merge pe procedura de procesare a cărbunelui, s-a continuat cu încăpățânare aplicarea ei. Rezultatul? CET II oprit în mijlocul iernii din lipsă de cărbune! Acesta este și motivul pentru care m-am împotrivit, și o fac încă, numirii de reprezentanți PDL în aceste structuri. Ei nu ar fi folosiți decât în scopul legitimării deciziilor luate de “Marele Cârmaci”, fiind totodată făcuți răspunzători de luarea unor decizii împotriva voinței lor și a intereselor orașului și cetățenilor.

Nu în ultimul rând, îi pasă d-lui Nichita de voturile date de cetățeni PDL-ului cât de-o ceapă degerată, lucru dovedit prin încrâncenarea cu care el și cei din subordinea lui se opun ajungerii pe masa Consiliului Local a oricărei inițiative a grupului de consilieri PDL. Să vă aduc aminte de inițiativa de a înființa o comisie pe probleme de strategie energetică a municipiului? Dar ce, îi trebuia lui ca PDL-ul să știe și să sancționeze deciziile proaste luate la CET? Sau ce mișcări sunt făcute pentru a mai topi bani publici pe concesiuni dubioase cu iluminatul public? Sau de ce ar fi fost de acord dl. Nichita să trecem prin CL proiectul de hotărâre privind încheierea unor contracte mai stricte cu constructorii din oraș? Păi cum, să terminăm șantierul din Tătărași, iar asta să fie meritul PDL? Nu! Îi sabotăm pe PDL-iști și ținem un cartier întreg în praf, gropi și mizerie… Iar exemplele pot continua mult și bine, iar ieșenii suferă din această cauză, în timp ce dl. Nichita ne pocnește timpanele cu turuiala lui neobosită cu “proiectele Iașului” (vedeți și din felul în care formulează că ele nu sunt ale ieșenilor…).

Șantajul acesta permanent al d-lui Nichita cu “proiectele Iașului” nu e decât o perdea de fum creată special pentru a-și camufla incompetența și incapacitatea cronică de a gestiona un municipiu de mărimea și complexitatea Iașului.

Și chiar, de ce nu-și asumă PNL-ul funcția de viceprimar? Fiindcă celelalte funcții (de directori) și le-au asumat foarte ușor…