Cotidianul “România Liberă” publică astăzi o analiză interesantă a evoluției PIB-ului pe județe. Uitându-ne la harta care descrie starea actuală a valorii PIB pe zone, putem face o harta a bunăstării, dar totodată, cred eu, și a hărniciei și a bunei administrări a diverselor unități administrative.

Harta PIB

Harta PIB pe județe - sursa "România Liberă"

La o primă vedere putem sesiza că practic în Moldova niciun județ nu se califică pentru un PIB de peste 6.000 Euro/cap de locuitor, acestea fiind plasate preponderent în vestul țării (5 din cele 8 județe).

Iașul se plasează undeva pe la mijlocul acestui “clasament”, probabil datorită celor câteva întreprinderi private (plus eventual vreuna, două firme de Stat) care reușesc să mai țină sus economia județului.

Oricum, se poate vedea că doar mergând pe agricultura de subziatență, așa cum e ea practicată acum în județul Iași, nu vom ajunge nicăieri. Sper ca aceia ce sunt obligați (ca instituții și atribuții) să schimbe mentalitatea celor din lumea satului, să nu-și ia leafa degeaba și să reușească să ducă la bun sfârșit programele europene destinate agriculturii. Știu că asemenea programe există, despre multe din ele am discutat și cu cei din mediul rural în perioada cât am umblat prin județ cu ocazia alegerilor din cadrul filialei și am văzut că interes există din partea locuitorilor de la sate.

Tot din simpla analiză a hărții publicate de cei de la “România Liberă” se constată ușor că sunt bogate acele zone unde se produce, sau unde comerțul e bine dezvoltat. E o lecție pe care din păcate județele Moldovei, iar Iașul ca pol de creștere cu atât mai mult, încă întârzie să o învețe și să o aplice.

Dar să mă întorc la esența problemei. În județul Iași, majoritatea activității economice se concentrează în municipiul Iași, ori în condițiile în care practic Iașul ca oraș nu a adus niciun investitor cât de cât serios nici nu avem de unde aștepta bunăstare.

Tabel evoluție PIB pe județe

Tabel evoluție PIB pe județe - sursa "România Liberă"

Am văzut o pseudo-analiză făcută “din voleu” de cineva care pretinde că e ziarist, în care dădea vina pe PDL (și în plus și pe președinta organizației județene) pentru scăderea PIB-ului Iașului cu niște valori semnificative în ultimii doi ani.

În afară de faptul că domnia sa “uită” cine e adevăratul vinovat pentru stagnarea de la nivelul municipiului Iași (principalul motor economic al județului), adică Gh. Nichita, se mai face că nu observă nici faptul că acea scădere a PIB-ului se datorează în primul rând căderii pieței imobiliare, mai precis încetinirii speculei cu apartamente și terenuri. Fiindcă industria locală a rămas la fel ca și în anii precedenți, adică în moarte clinică, datorită lipsei de interes a primarului (în primul rând) în atragerea potențialilor investitori în oraș (a se vedea ca simptomatic “cazul” Delphi).

Ca urmare, ce pot să înțeleg e că dl. “ziarist”, regretă că nu mai poate cumpăra apartamente construite înainte de ’89 la prețuri de locuințe noi de lux, sau terenuri fără utilități la tarife de zonă metropolitană în Europa de Vest.

Altfel, “deontolog” cum îl știu, sunt convins că a scris cu foarte multă “bună-credință” acel articol…