Scriam acum mai bine de doi ani despre nevoia a două reforme majore. Ambele necesar a fi realizate în timpul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu: cea a justiției și cea a partidului de guvernământ (PDL, dar acest lucru e valabil și pentru orice alt partid s-ar afla la guvernare).

Ei bine, justiția, contrar așteptărilor mele, a luat-o înaintea partidului la putere. Citesc în presa scrisă, dar și în cea online despre “cutremurul” din PDL, odată cu plecarea “greului” Frunzăverde… “Greu” din ce punct de vedere? Că avea pe mână un județ care primea mai mulți bani decât producea? Eu înțeleg solidaritatea, dar sincer, mă aștept ca “greii” să provină din județe care produc mai mult decât consumă… Ori la noi, “greii”, că-s din USL sau din PDL sunt cu atât mai “grei” cu cât iau mai mult din munca altora… Exemple? Teleorman (Dragnea - PSD, campion, nu alta), Tulcea (Crin Antonescu -  PNL), Suceava (Flutur - PDL), Caraș-Severin (Frunzăverde - PDL/USL) și putem continua… Sincer, nu-i văd cu adevărat “grei” decât pe cei care au și rezultate manageriale, nu numai electorale, datorate mai mult unor cariere politice bazate pe faptul că la Revoluție au fost cu cinci minute mai devreme ca alții în clădirea Județenei PCR.

Eu cred că pentru PDL a sosit ora adevărului. Fiindcă dacă prin plecarea lui Frunzăverde (unul din faimoșii “eu sunt de douăjdeani în partidul ăsta”) se va obține doar revitalizarea vechii gărzi, partidul va înțepeni la 6-7%. Dacă acum nu se va face cu adevărat schimbarea de linii, clasa politică, România în ansamblul ei de fapt, va fi condamnată să retrăiască un ciclu de 4-8 ani cu indivizi compromiși cocoțați la putere, încercând din răsputeri să se opună progresului acestei țări și ținându-ne în loc doar pentru a-și satisface nevoile lor și ale clientelei lor.

Dacă PDL nu va face schimbarea majoră acum, își merită soarta. Pentru că USL , cel puțin în acest moment, nu este decât un vector al revanșei politrucilor, un simbol al re-dorinței de a utiliza banul public în interes propriu, de a conduce clientelar și arbitrar cu aceleași figuri compromise, doar un pic emaciate de anii de opoziție…

Ori acest lucru trebuie să înceteze, fie că e vorba de PSD, PNL sau PDL. Considerați-mă naiv și visător, dar acest lucru este posibil și trebuie să se întâmple acum!