Atenție, domnilor consilieri

Citesc în Ziarul de Iași cum că se va vota în această săptămână un credit 15 milioane € pe o perioadă 12 ani (plus încă vreo doi de grație) pentru achiziționarea unor autobuze noi. La prima vedere, “foarte bine, fiindcă rablele cu care se circulă acum sunt de toată jena pentru orice oraș, nemaivorbind de Iași”.

Dar, atenție mare, d-lor consilieri, aceste milioane se vor adăuga celor pe care le achităm deja la faimosul credit Dexia din care s-au cumpărat alte autobuze (tot noi) din Belarus. Vă rog întrebați-l pe dl. actual primar, fiindcă el e cel care s-a ocupat la acea vreme de achiziția respectivă (fiind chiar acuzat de Nichita de niscai mișcări necurate ale banilor), câte dintre acele autobuze mai sunt astăzi în circulație? Sau mai bine zis, când a ieșit pentru ultima dată pe traseu un autobuz MAZ? Fiindcă de plătit încă mai plătim la ele, iar acum, la doar 9 ani de la achiziție sunt ani buni de când ele nu mai circulă.

S-a mai încercat o dată șmecheria asta mai demult, prin 2010, cred, dar nu a trecut fiindcă ne-am opus (consilierii de atunci) cu argumente clare. A face un credit pe o perioadă atât de lungă pentru un bun care e folosit doar jumătate din perioada în care se plătește creditul pentru a-l achiziționa este prostie pură sau hoție curată. V-ar conveni să plătiți 10 ani rate pentru un televizor care e deja perimat sau eventual stricat în 5 ani? E același lucru! De ce spun hoție curată? Fiindcă dacă cineva pretinde că nu se pot lua fonduri europene pentru autobuze, minte: dovada e aici.

Și, d-lor consilieri, l-aș mai întreba pe dl. primar următorul lucru: de unde vor veni banii pentru plata creditului? Sunt sustenabile aceste credite prin veniturile CTP? Afectează ele actuala politică de subvenții a transportului local? Cu alte cuvinte cine va plăti și cine va beneficia? De ce s-au investit zeci de milioane de € în refacerea liniilor de tramvai dacă acum se cumpără autobuze?

În fine, întrebările sunt multe și sunt convins că singurele răspunsuri pe care le veți primi vor conține clasica bolmojeală nichitistă “proiectele Iașului”…