Când politicianismul bate bunul-simț

Întrucât micul Suslov (că tot m-a numit el “To`arshu”) al filialei PNL de Bahlui face un exercițiu retoric pe blogul domniei sale în care pomenește numele meu, îmi permit și eu să-i răspund, promițându-i însă că e ultima dată când o fac. Vom relua dialogul atunci când D-sa nu-și va mai împăna textele ce mă privesc, cu minciuni și demagogie și va fi capabil să analizeze lucrurile la rece. Acum, dacă e abonat la CET, va avea mari șanse să facă acest lucru în iarna viitoare, dată fiind decizia colegilor d-sale (deopotrivă din PNL și PSD) din CA al CET care au decis să meargă pe soluția procesării de cărbune în această iarnă… Voi încerca să fiu clar:

1) Viceprimarul, d-le Danga, este acea persoană aleasă dintre consilierii locali să îndeplinească, conform organigramei votate în CL, dispoziției primarului și competențelor sale rolul de coordonare a unor direcții și societăți din subordinea Consiliului Local. Cu asta cred că v-am răspuns la întrebare. Eu nu sunt viceprimar PSD, ci PDL și acționez ca atare. Nu sunteți de acord, dvs. PNL-ul și PSD-ul cu acest punct de vedere? E simplu: schimbați-mă! Dar faceți-o bărbătește, asumându-vă rolul de aliat al PSD, așa cum sunteți de fapt.

2) Chestiunea cu “distratul” la tăierea gazului e o minciună ieftină de tip “Ștefan Gheorghiu”, secția muncitorească, pe care am auzit-o la dl. Nichita, reluată apoi fără ghilimele de un cotidian local, ceea ce îmi întărește încă o dată convingerea că și Dvs. sunteți pe același palier politic. Personal însă, vă credeam capabil de mai mult bun-simț… Nici nu vă mai cer acum să-mi spuneți și mie când și cum m-am “distrat” eu la tăierea gazului.

3) Nu v-am acuzat pe Dvs. de nimic. La vremea respectivă i-am acuzat pe colegii Dvs. din CLM Iași că au îndatorat fără să crâcnească orașul cu încă 11 milioane de Euro (credit, plus dobânzi plus comisioane) fără a încerca o minimă negociere cu furnizorul. Ca unul care am organizat o întâlnire a consilierilor cu cei de la Unicom, vă pot spune că ei ar fi fost dispuși să impună condiții mult mai blânde orașului, dacă nu ar fi fost deja asigurați de trecerea împrumutului prin CL cu votul Dvs.. Și apropo de voturile celor 3 (trei) colegi ai mei la ultima din cele 5 (cred) ședințe în care s-a votat acest împrumut, acesta ar fi trecut și dacă ei nu votau.

N-am să vă mai plictisesc acum, fiindcă sunt convins că oricum nu vă interesează, cu demersurile repetate făcute către dl. Nichita pentru a trata cu toată seriozitatea datoria CET către Unicom, pe tot parcursul verii dinaintea împrumutului, după cum n-am să vă reamintesc nici cererea expresă făcută celor de la CET de a face plăți zilnice către toți furnizorii neachitați, pentru a nu fi acuzați, cei de la CET, de rea- credință. Din păcate d-lor au ascultat de alte comandamente, la care ați subscris și Dvs. (ca partid) la votarea împrumutului.

P.S. la P.S. În ce-l privește pe Dl. Adomniței, care sper că nu v-a (re)comandat a-mi replica în numele d-sale la un răspuns al meu provocat tot de d-lui, mi-e teamă că e tot atât de mult deputat de Iași pe cât e de mult deputat de Podul Iloaiei…

Greu de mimat opoziția, sau cum se chinuie PNL la Iași…

Nu doream să intervin în acest dialog, dar văd că dl. Adomniței îmi face onoarea de a-mi menționa numele. Țin să-i comunic d-lui deputat de Podul Iloaiei (și împrejurimile) următoarele:
1) Guvernarea locală în municipiul Iași e asigurată de dl. Nichita cu ajutorul nemijlocit și continuu al celor de la PNL. PNL, în afara unor mici obiecțiuni de genul “hai să mutăm virgula de aici, dincolo” nu au avut niciodată, cu excepția a 2 ședințe în cursul anului 2008, motivate probabil de candidatura unuia dintre consilierii săi la alegerile parlamentare, vreo obiecție la adresa “proiectelor” ruinătoare pentru Iași ale d-lui Nichita. Au votat cu mâna mai mult sau mai puțin “tremurândă” (citat din exprimarea unui coleg PNL din Consiliul local) absolut tot ce le-a pus dl. Nichita în fața ochilor. Nu pe vorbe: verificați procesele verbale ale ședințelor CL. Și aici punem și împrumutul pentru cărbunele cumpărat de la Unicom și îndatorarea pe încă 20 ani a Iașului pentru niște lucruri care trebuiau terminate cu banii din împrumutul Dexia șamd.
Îi mai reamintesc d-lui deputat PNL faptul că toți directorii nou instalați, atâția câți sunt ei, aparțin PNL și se pare că se simt foarte bine sub comanda și pulpana PSD, întrucât în cazul discuțiilor pe tema lipsei apei calde nu am auzit nicio părere PNL, fie ea cât de timidă. Asta în condițiile în care PNL susține că face o opoziție acerbă (dar constructivă, desigur 🙂  ) PSD-ului. L-aș fi așteptat măcar pe dl. Cozmanciuc, ca fost membru în CA al CET până la a fi fost numit “director de marketing”, să-mi furnizeze măcar o explicație asupra deciziei de a nu se achiziționa cărbune pentru această iarnă… Nu a fost cazul… D-lor “au șefi” și trebuie să fie cuminți și disciplinați 🙂
2) Nu știu despre ce “găști” din PDL vorbește D-sa, poate îmi explică D-lui la ce se referă.
3) Cât privește “crasa” mea incompetență, îi sugerez d-lui Adomniței ca întotdeauna înainte de a emite judecăți de valoare (neargumentate sau exemplificate) la adresa altora să se privească puțin în oglindă și să-și autoadministreze o doză de bun-simț. Altfel, pot spune că pe vremea când eu nu făceam încă politică, dar d-sa făcea parte dintr-un faimos lot de miniștri tineri “de la Iași” (deși niciunul nu era ieșean) le spuneam prietenilor mei că prin numirile respective se vor compromite 2 noțiuni: Iașul ca rezervor viabil și dezirabil de persoane pentru înalte funcții de conducere în Stat și totodată noțiunea de ministru tânăr => un bun ministru. Din păcate dl. Adomniței face parte dintre cei ce mi-au îndreptățit ambele temeri…