“Vocea Patriotului Naționale”

Apare azi pe un site de știri și de-acolo, urmărind, pe un blog un articol demn cel mult de “foaia” menționată mai sus. N-am să intru în polemică, fiindcă nu prea am cu cine. Dar îi sugerez colegului meu fie să se documenteze când mai scrie, fie să se abțină. Altfel, nu știu de ce, articolul d-sale apare într-o zi în care un fost trădător al PD, actualmente PSD-ist se declară și el preocupat de alegerea făcută de BPJ Iași prin desemnarea d-lor Oprea și Păduraru drept candidați la Primăria Iași și respectiv la CJ din partea PDL.

În rest, dacă distinsul meu coleg vrea să vadă cât m-am abținut eu în a-l critica (“deranja”) pe Nichita, poate citi postarea mea de mai devreme, sau pot să-i ofer copii după cele două bibliorafturi de articole în care m-am exprimat asupra “performanțelor” actualului primar atât timp cât am fost viceprimar. În ce-l privește pe colegul meu, i-am răsfoit blogul până prin 2008 (de unde începe) și nu am găsit nici măcar un articolaș despre Nichita. Iar dacă o fi, trebuie că e foarte bine ascuns. În rest, marea lui grijă pe blog au fost mai mereu alegerile interne, deci funcțiile din partid. Q.e.d.

Dar parcă încep să înțeleg, văzând articole de genul celui al colegului, cam la ce se referea dl. Lăzăroiu când vorbea de “canale de comunicare exista la nivel local” și de alegerea lui Ponta. 🙂

10 cereri nesimțite

De fiecare dată când mă gândesc că dl. Nichita și-a epuizat resursele de imaginație în a încerca a ne lua de proști pe noi cetățenii, fiindcă în această calitate scriu aici, mai apare câte o gogoașă “emanată” de d-sa.

Ultima găselniță nichitistă în materie de “durea-m-ar pe mine de populație, dar hai să mă prefac puțin” e recenta listă de “propuneri” (ghilimele absolut necesare) referitoare la CET Iași. Am preluat de pe newsiasi.ro lista celor 10 puncte care în opinia întâi-stătătorului (dar măcar de-ar sta, că n-ar mai face atâtea pagube) urbei noastre, exprimate în termeni care să dea populației iluzia că el chiar se preocupă de (recte pricepe la) CET. Cititndu-le însă, mi-am dat seama că nu face altceva decăt, pe de o parte, să-și acopere “urmele” incompetenței (urme care nu se reduc însă doar la CET, toate instituțiile “atinse” de geniul marelui strateg dorohoian fiind falite sau abia ducându-și zilele), iar pe de altă parte extinderea dincolo de limita actualului mandat a urmărilor dezastrelor (dezastrului CET în acest caz) cauzate de un stil total iresponsabil de management (dacă ptem numi management ce face dl. Nichita prin Primărie). La fel procedează și cu împrumuturile făcute în numele orașului, dar cheltuite în ale nu știu cui interes, pe care le aruncă în cârca unor generații care nici nu-și vor mai aminti de Nichita, dar nici nu cred că vor mai vrea să-și amintească de el.

Să revin însă la cele 10 puncte, așa cum au apărut ele în presa locală, încercând să comentez sau să explic mai pe înțelesul tuturor ce se vrea:

1) Suspendarea pe 6 luni a executarilor silite, ca urmare a neplatii pacurii contractate in anii anteriori din rezerva de stat. Esalonarea la plata a datoriilor din dosarul de executare

Mai pe înţelesul ieșeanului, pe lângă anii de când cei de la CET nu au plătit mai nimic din ce au consumat din Rezerva de Stat, pe lângă anii în care au tot fost păsuiţi de la aceste plăţi, pe lângă cei 20 ani în care toţi ieşenii, fie ei racordaţi la CET sau nu, vor plăti împrumutul prin care s-au achitat penalităţi (deci bani uşor făcuţi de către beneficiarul lor) pentru un cărbune luat la preţ dublu prin 2008, mai daţi-ne 6 luni. De ce? Păi cum de ce? Ca să pot eu, Nichita, şantaja Guvernul, în plină iarnă, că lasă Iaşul în frig dacă nu mă mai scutește (încă) o dată de la plata lor… sau de la ștergerea datoriilor… De ce nu?

2) Anularea penalitatilor si a majorarilor de intirziere pentru nerestituirea in termen a pacurii imprumutate de la rezerva de stat.

Exact ce vă spuneam mai sus. Adică furnizorului rus de cărbune i se dau penalități și tot ce a mai cerut/vrut și a avut prevăzut în contract, Statului român, mai precis cetățeanului român, inclusiv locuitorului din Iași, nu! De ce? Asta cred că e o întrebare bună, dar incomodă pentru dl. Nichita… Și poate i-ar trebui adresată.

3) Prorogarea pina la 31 august 2012 a termenului de restituire a pacurii de la rezerva de stat in iarna 2010 - 2011 (termenul actual este 30.10.2011)

Cu alte cuvinte, mai păsuiți-mă, pe mine Nichita, mare conducător de CET, încă (repet, încă) o dată cu restituirea păcurii la Rezerva de Stat, loc din care am luat fără să plătesc mai nimic, fiindcă vă voi da-o eu cândva înapoi… Când? Păi la anul nu, că voi cere iar o păsuire șamd…

4) Ordonanta de urgenta pentru scoaterea din rezerva de stat a unor cantitati de pacura pentru iarna 2011 - 2012.

E în continuarea logicii de mai sus. Adică, am luat păcură, am ars-o, am luat banii de la populație, n-am plătit nimic la Stat, nu vreau s-o pun la loc (păcura) decât la anul, mai tărziu… Dar, ca la un birt sătesc, mai dați-mi un rând și treceți-mă în condicuță. Cu plata, mai vedem noi…

5) Stoc de huila energetica la CET Iasi, ca rezerva de stat, de minim 150.000 tone

Tot după logica luatului pe condicuță, mai vreau să mă mai creditați și cu niște cărbune, că păcura nu-mi ajunge la ce instalații demodate și în care nu am investit nimic are CET 1. Așa că, te rog (vorba vine), Stat român, ia și adu la Iași 150.000 tone de huilă, că altfel ies în presă și răcnesc social-democrat (sau USL-ist) că defavorizezi orașul din cauză că eu, Nichita, sunt de la PSD. Nu că nu mi-aș fi făcut treaba ani de zile la CET să reduc costurile prin retehnologizarea instalațiilor de ardere, nici vorbă de așa ceva. Eu, Nichita, nu sunt niciodată vinovat, numai Guvernul (dacă nu e PSD-ist) este!

6) Pe perioada sezonului de incalzire 2011 - 2012,  ANAF sa accepte ca CET sa plateasca in limita incasarilor de la populatie

Sau mai bine zis: Dragă ANAF, tu fă-ți datoria și respectă legea numai pe jumătate. Du-te și ia banii din sectorul privat ca să-mi dai mie, Nichita, salariu, dar fă-te cumva că nu vezi că sunt ani de zile de când cei de la CET nu mai dau un ban la BFS sau la Bugetul Statului. Ia pielea de pe alții, că eu sunt PSD-ist și nu pot să dau prost la imagine, fiindcă nu mi-am făcut treaba de primar. În plus, vorba lu’ colegu’ Antonescu, ce te faci dacă ajung eu la guvernare?

7) Eliminarea TVA si accizelor pentru combustibili (pacura, gaz metan, carbune) necesari producerii energiei, pentru iarna urmatoare

Ce contează că România are unul din cele mai scăzute prețuri la energie, fie că vorbim de prețul kWh la electricitate sau gaz (vezi aici), hai să eliminăm TVA-ul, că așa dă bine la imagine. Aaaaa… că nici un guvern USL n-ar face asta, e altă poveste…

8) Eliminarea TVA perceput de la populatie pentru energia termica

Și fiindcă tot am început eu, marele Nichita, conducător al Iașului, să mă ocup de politica economică a Guvernului, ca mare economist ce sunt (sau nu-s, că nu mai țin minte?), de ce să nu cer eliminarea TVA? Dacă dă bine la imagine… La urma urmei ce s-ar putea întâmpla? Ce, Iașul n-a supraviețuit, cu greu e adevărat, politicii mele de până acum? Și dacă totuși ar fi o măsură proastă? Păi ce, am luat-o eu? Guvernul e vinovat! :))

9) Plata in avans a sumelor asigurate pentru compensarea unitara a combustibilului utilizat de CET Iasi la producerea energiei termice pentru populatie (In prezent, CET Iasi are de incasat de la stat 7,43 milioane lei, iar preliminatul pentru iulie - decembrie 2011 este de 7,94 milioane lei)

Cu alte cuvinte, dragă Guvernule, ca să maschez că nu am făcut nimic timp de 8 ani de când sunt la Primărie în privința CET, te rog fă următoarele, și am să le enumăr pe cele de mai sus toate, ca nu cumva să uiți: iartă-mă de datorii, mai scutește-mă o dată de ce trebuie să dau la Rezerva de Stat, mai fă-mi o rezervă ca să mai pot lua și de acolo fără să plătesc sau să înapoiez, redu/elimină TVA, că facturile tot așa scumpe or să fie și… ca nu cumva să crezi că am intrat în pană de idei, dă-mi mie, care-ți sunt dator, bani! Cum, se crucește cetățeanul din Iași auzind ce îi cer???

10) Esalonarea datoriilor restante la buget pina in momentul in care CET va trece pe profit

Finis coronat opus. Adică ce s-a perorat mai sus a mai fost cum a mai fost, dar trebuia să înțeleagă și Guvernul (că poate unii-s prea posaci pe acolo) că avem un primar glumeț. Păi d-le Nichita, țin să vă reamintesc că primul an în care CET a trecut pe minus (și din păcate de-atunci tot așa a rămas) a fost și primul an întreg de mandat al dvs. în fruntea Iașului, adică 2004. Cum considerați că vă mai poate cineva crede că puteți aduce CET-ul pe profit câtă vreme politica Dvs. și implicit a partidului în fruntea căruia vă plasați l-au ținut numai pe minus?

În rest, ce să mai spui despre misiva lui Nichita? Că n-am văzut niciun angajament de reglare a fluxurilor financiare ale CET, că nu se suflă nicio vorbă despre măsurile ce se vor lua la CET privind reducerea și optimizarea costurilor de funcționare, că nu se vorbește nimic despre retehnologizare, despre atâtea alte căi de rentabilizare a CET asta deja nu mai miră pe nimeni, pe mine cu atât mai puțin.