Ce mai fac universitarii noștri

clasal_7Așa cum am putut vedea ieri la televizor, profesorii universitari ieșeni de la Facultatea de Mecanică (sau cum s-o mai fi numind acum) pregătesc în mod gratuit viitorii absolvenți de liceu pentru a-i ajuta să devină studenți la facultatea unde fac aceste ore. Cu alte cuvinte, interesul e mutual: elevii fac pregătire gratis, în timp ce facultatea câștigă niște potențiali studenți.

Toate bune și frumoase, dar… așa după cum puteți vedea și din fotografia pe care am făcut-o, confirmată și de comentariul ce însoțea imaginile reportajului, ce credeți că li se explică viitorilor studenți? Ei bine, bravii noștri profesori universitari repetă cu eminenții noștri elevi de clasa a XII-a… teorema catetei, adică materie din programa clasei a VII-a!

Dacă nici asta nu ilustrează falimentul sistemului actual de învățământ…

Cum să scrii prost o lege…

În cazul în care operatorii economici (…) refuză emiterea și înmânarea bonului fiscal clientului (…) acesta din urmă are dreptul de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia.”

Am citat din de-acum faimoasa Ordonanță nr. 10/2015. Poate părea o frază de bun-simț, nu-i așa? Dar dacă privim puțin dincolo de ea? Ce vor înțelege diferiții cetățeni din ea? Păi să vedem:

- cetățeanul hoț va înțelege că de-acum are o scuză: n-a furat, ci nu a primit bon, deci nu avea de ce plăti;

- cetățeanul țăran care ia de la magazinul din sat pe datorie va înțelege că nu mai poate plăti când primește ajutoarele sau pensia, cum făcea de obicei;

- cetățeanul patron de magazin de la țară sau de mic magazin de la oraș nu va mai da marfa cu plata la sfârșitul lunii sau la salariu fiindcă îi va fi teamă că dă marfa pe gratis, dacă nea’ Ion vine un pic cu cheful pus într-o zi și-i spune că nu plătește nimic fiindcă n-a primit bon când a luat marfa.

Altfel, ce mai tot vorbim noi de drept de proprietate? N-ai plătit? Nu-i nimic, marfa e a ta, fiindcă nu ai primit bon!

Nu i-am suspectat niciodată pe guvernanții noștri de prea multă inteligență (ba pe unii, la un moment dat, da, dar recunosc că m-am înșelat) însă gogomăniile de genul ăsta mă siderează de fiecare dată. Adică în loc să combați marea evaziune fiscală (cea cu produse accizabile, legume, fructe, flori, cereale) și pierderile de la regiile de stat, care știi că produc fiecare pierderi de sute și sute de milioane de € anual, tu, prim-ministru, la sugestia altui mare creier, ministrul de finanțe, te iei de nște amărâți care-și iau de-ale gurii pe datorie și le dai frâu liber hoților să le râdă polițiștilor în nas.

Dar să sperăm că țara va reuși și de această dată să supraviețuiască incompetenței celor ce o (ne) conduc…