Nichita, cel mai tare în… parcare…

Văd destulă agitație, în urma ședinței de astăzi a Consiliului Local, pe tema parcării pe care vrea să o facă onor dl. primar taman sub parcul de la Teatru. Am scris și pe pagina mea de facebook un răspuns la articolul de pe newsiasi. Îl redau mai jos, cu unele adăugiri:

Cea mai simplă ar fi soluția amenajării acestei parcări în altă parte, și nici măcar foarte departe! Și vă voi da două exemple, pe care le-am mai prezentat conducerii Primăriei, dar s-a strâmbat din nas la vremea respectivă: cinematograful Victoria și cinematograful Republica. Avem două clădiri degradate, în plin centrul orașului, care la ora actuală nu-și mai îndeplinesc profitabil sau măcar la un nivel decent (de ce, e o altă discuție) funcția pe care o aveau odinioară.

Pe locul celor două clădiri s-ar putea construi parcări supraetajate, care s-ar încadra foarte bine în regimul de înălțime al zonei, dar și din punct de vedere al accesului și utilității locației. Sunt convins că așa cum “amicul” Oajdea a reușit să se “împroprietărească” cu clădirea cinematografului Dacia, va reuși și municipalitatea să se înțeleagă cu cei din cadrul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor în folosul ieșenilor. Mai mult, aceste noi clădiri ar putea îngloba și câte o sală de cinematograf, pentru a nu se pierde funcțiunea inițială.

Nu mai vorbesc de vechile locații, cele ce au fost cândva obiectul unor licitații pentru cei interesați a construi parcări subterane (vezi blv. Independenței etc.) sau de cele propuse de colegii mei consilieri (cu adrese concrete, număr de locuri ce ar putea fi amenajate și toate detaliile necesare).

Dar aparent, d-lui Nichita îi place mai mult să îngroape banii în lucrări care nu se văd sau se duc fum pe coș (vezi creditul Dexia sau cărbunele luat la preț dublu) decât în construcții utile ieșenilor.

În plus, ar fi păcat să se distrugă și un ultim parc rămas în zona centrală într-un Iași și-așa sufocat de betoane și dominat de haosul urbanistic pe care-l patronează dl. Nichita… Apropos de asta, vă ma amintiți de parcul distrus pentru amenajarea parcării hotelului Unirea?… Nici parcare nu avem, dar nici parcul nu mai există.

Și încă o remarcă pentru domnul primar: nu vă mai aruncați la tăiat copaci, că ați tăiat hectare până acum, până nu veți fi în stare să faceți un parc adevărat în acest oraș.

Demagogie, numele tău e USL

Citesc aici cum că onor dl. deputat Fenechiu s-a trezit. Din somnul de frumusețe probabil, fiindcă din cel politic și moral sigur nu. Din ultimele două nici nu cred că se va trezi vreodată. S-a trezit că vrea în stradă. Alături de “popor”. El, pe care nu-mi amintesc cât am fost viceprimar să-l fi văzut vreodată în Piața Unirii.

Dincolo de ipocrizia de care e capabil cineva care-și cheamă colegii într-un loc (convocând sesiunea extraordinară a Parlamentului) după care le spune că ar trebui să nu se ducă acolo, e bine că dl. Fenechiu se duce în mijlocul celor de care a fugit acum patru ani, alegând să candideze pe la Grajduri. Poate le explică ieșenilor cum e cu transformatoarele, cum a vrut el să se ducă la miting la București cu avionul, gratis, pe banii “poporului”.

Poate mai vine și dl. Nichita să le spună cum e cu banii dați rușilor pe un cărbune luat la preț dublu, bani pe care-i plătim cu toții. Chiar, dl. Nichita ar trebui să stea mai mult în piață, că are multe de povestit. Cel puțin cam câte are de istorisit și “amicul” lui, Apostu, pe care-l tot lăuda de câte ori putea.

Au multe de povestit USL-iștii poporului de care își aduc acum aminte… Dl. Ponta le va povesti probabil cum e să te duci la curse de mașini fițoase, în străinătate, pe bani pe care nu ai cum să-i justifici din veniturile pe care le ai. Dl. Antonescu le va explica și el ce bine e să fii parlamentar și să iei bani de acolo, fiindcă la o prezență de 1,3%, sigur a trecut pe la Senat doar ca să-și ia banii.

Așa că are dreptate dl. Fenechiu. Chiar ar trebui să se ducă în Piața Unirii, fiindcă au multe de mărturisit poporului. Numai că am senzația că nu vor avea ecoul așteptat de ei. Nici măcar dacă o vor face doar în fața colegilor de partid.

Codru-i frate cu românul (invers, nu)

Sau cel puțin așa spune Eminescu în a lui “Doină“. Ei bine, din păcate invers mai puțin, ba chiar deloc. Dar asta o știm cu toții deja, după ce acel “40% din suprafața țării noastre este acoperită de păduri” pe care l-am învățat cei din generația mea la școală nu mai e de mult timp valabil.Copac USAMV

La Iași însă, sub înțeleapta conducere a d-lui Nichita, se ating culmi de nebănuit ale rafinamentului cu care sunt chinuiți copacii. Imaginea alăturată nu este surprinsă la Caracal, așa cum ați putea fi înclinați să credeți, ci în Iașul nostru universitar, chiar în fața Universității de Științe Agricole (sic!).

Trebuie să recunosc că Primăria d-lui Nichita nu pierde nici un prilej de a ne arăta cum știe să chinuie copacii, tot așa cum copiii cruzi chinuie pisicile. A făcut-o în masă, de-ar fi să vă amintiți doar cum a omorât vreo 600 de stejari luându-i dintr-o pepinieră de unde aveau șanse să ajungă seculari și i-a uscat pe-un deal cu ocazia șușanelei electorale numite “Iași 600”.

A făcut-o în masă, cu finanțare europeană, vezi proiectul Ciric, unde a “omis” să treacă în proiectul de hotărâre trecut prin CL că urmează să defrișeze 6 hectare de pădure. Acum a început s-o facă și individual, după cum vă arată și fotografia. Și ca să vedeți că nu e un caz singular, vă mai atașez o fotografie, de data asta din capătul celălalt al orașului, din Tătărași (măcar aici au ales să chinuie un copac mai bătrân, nu unl care abia urmează să crească).Copac Tătărași

Poate vi se va părea insignifiant acest exemplu, dar el indică în primul rând o mentalitate. Aceea a lucrului făcut cu picioarele, nu cu capul.

E principalul motiv pentru care nu am încredere că Primăria Iași, condusă de unul ca dl. Nichita va fi vreodată capabilă (așa cum nu va fi nici el) să facă lucruri temeinice, cu cap și cu suflet, pentru ieșenii de azi și din viitor. În cei acuși 9 (nouă) ani întinși pe 3 mandate ar fi avut deja timp să ne-o demonstreze.

Proiecte mari, realizări mici

Am văzut pe youtube (după un link din media online ieșeană) un filmuleț care prezintă viitorul pasaj de la Fundație. Un proiect bun și absolut necesar. Nu pot însă să nu-mi aduc aminte de campania electorală de la localele din 2008 când dl. Oprea propunea exact acest proiect din partea PDL, ideea fiind la vremea respectivă întâmpinată de hăhăitul proletar al lui Nichita & Co. Fiindcă, vezi Doamne, nu era fezabil.bcu.01

Ei bine, iată că acum onor dom’ primar vine cu exact aceeași idee, doar că acum e bună fiindcă “emană” de la etajul 1 al Palatului Roznovanu. În fine, măcar se vrea a se face ceva. Cum se va face însă, e deja o problemă. Nu știu de ce, dar tare mi-e teamă că și acest proiect va avea soarta celorlalte începute și neterminate din municipiul Iași. Nici unul, dar nici unul, dintre proiectele majore (nici măcar dintre cele minore) începute în Iași nu a fost finalizat. Nu mai spun să fi fost terminat la timp. Tătărașiul zace neasfaltat deși trebuia să fie gata de 2 ani și mai bine. De CET ce să vă mai spun? Zeci de milioane de Euro băgați aiurea fără niciun beneficiu pentru ieșeni, ba mai mult, spre paguba lor. De străzile din “marea asfaltare”, care toate au costat cu măcar 50% mai mult (nu decât ar fi trebuit să coste ci mai mult chiar decât au umflat unii sumele cu care s-au finalizat licitațiile) și sunt deja pline de gropi, ce spuneți?

Nici măcar pasajul subteran de la Hală nu e gata, după vreo unsprezece suplimentări de contracte și nici nu mai știu câți ani de la începerea lucrărilor. Și la un preț de execuție pe metrul pătrat de ar păli de invidie și dezvoltatorii din New York… Și apropos de acest șantier, sper că înainte de a se apuca de sugrumat circulația într-unul din cele mai aglomerate și mai importante noduri rutiere din Iași s-au făcut cercetările arheologice necesare demarării lucrărilor de construcție ale pasajului. Altfel riscăm să se blocheze circulația pentru ani de zile (ca la Hală) doar fiindcă nu s-a preocupat nimeni de acest aspect. Din câte știu, Universitatea “Al.I. Cuza” are aparatura necesară sondării și depistării eventualelor ruine fără a fi nevoie de săpături, dar chiar dacă acestea ar fi necesare, ele ar putea fi efectuate, cel puțin în aria corespunzătoare rondului de flori din mijlocul intersecției, fără a deranja pe nimeni.

Așa că, stimați specialiști din Primărie, am rugămintea, fiindcă Dvs. aveți discernământ, de a-l opri pe dl. Nichita din elanul lui distructiv până nu e absolut sigur că lucrările se vor putea derula în timpul și modul planificate, astfel încât să nu se dea peste cap un întreg oraș pentru o lungă perioadă de timp doar din dorința unuia de a mai bifa un șantier electoral.