Un primar “offline”

Fiindcă văd că dl. încă primar e un fin analist al virgulelor, îi adresez o invitație: D-le Nichita, faceți, vă rog, publice notele (mediile) pe care le-ați înregistrat la disciplina “Gramatica limbii române” (dar nu numai) pe timpul studiilor de la Dorohoi. Sunt convins că profesorii de acolo, foarte mândri de ce ați devenit, vor fi foarte prompți în a vă vi le furniza.

Asta, ca să vedem și noi, ăștia de vă plătim salariul și pe care ne judecați atât de aspru, după care ne pedepsiți să ne rupem mașinile și picioarele prin gropile de pe străzi și dintre blocuri, ce vă califică să fiți atât de intransigent…

Sper că nu veți fi “offline”, așa cum sunteți în acest moment (30.03.2012, orele 20.36) pe site-ul Primăriei, așa cum sunteți de altfel, de mulți ani, față de dorințele și pretențiile justificate pe care le au cetățenii Iașului de la Dvs..

P.S.: Aproape sigur analiștii plătiți din bani publici din staff-ul electoral al candidatului USL vor face o analiză lexico-gramaticală detaliată a scurtului text de mai sus, dar îi rog totodată să nu piardă din vedere sensul mesajului și să-l transmită destinatarului, dincolo de utilizarea (justificată sau nu) a virgulelor.

Ora adevărului

Scriam acum mai bine de doi ani despre nevoia a două reforme majore. Ambele necesar a fi realizate în timpul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu: cea a justiției și cea a partidului de guvernământ (PDL, dar acest lucru e valabil și pentru orice alt partid s-ar afla la guvernare).

Ei bine, justiția, contrar așteptărilor mele, a luat-o înaintea partidului la putere. Citesc în presa scrisă, dar și în cea online despre “cutremurul” din PDL, odată cu plecarea “greului” Frunzăverde… “Greu” din ce punct de vedere? Că avea pe mână un județ care primea mai mulți bani decât producea? Eu înțeleg solidaritatea, dar sincer, mă aștept ca “greii” să provină din județe care produc mai mult decât consumă… Ori la noi, “greii”, că-s din USL sau din PDL sunt cu atât mai “grei” cu cât iau mai mult din munca altora… Exemple? Teleorman (Dragnea - PSD, campion, nu alta), Tulcea (Crin Antonescu -  PNL), Suceava (Flutur - PDL), Caraș-Severin (Frunzăverde - PDL/USL) și putem continua… Sincer, nu-i văd cu adevărat “grei” decât pe cei care au și rezultate manageriale, nu numai electorale, datorate mai mult unor cariere politice bazate pe faptul că la Revoluție au fost cu cinci minute mai devreme ca alții în clădirea Județenei PCR.

Eu cred că pentru PDL a sosit ora adevărului. Fiindcă dacă prin plecarea lui Frunzăverde (unul din faimoșii “eu sunt de douăjdeani în partidul ăsta”) se va obține doar revitalizarea vechii gărzi, partidul va înțepeni la 6-7%. Dacă acum nu se va face cu adevărat schimbarea de linii, clasa politică, România în ansamblul ei de fapt, va fi condamnată să retrăiască un ciclu de 4-8 ani cu indivizi compromiși cocoțați la putere, încercând din răsputeri să se opună progresului acestei țări și ținându-ne în loc doar pentru a-și satisface nevoile lor și ale clientelei lor.

Dacă PDL nu va face schimbarea majoră acum, își merită soarta. Pentru că USL , cel puțin în acest moment, nu este decât un vector al revanșei politrucilor, un simbol al re-dorinței de a utiliza banul public în interes propriu, de a conduce clientelar și arbitrar cu aceleași figuri compromise, doar un pic emaciate de anii de opoziție…

Ori acest lucru trebuie să înceteze, fie că e vorba de PSD, PNL sau PDL. Considerați-mă naiv și visător, dar acest lucru este posibil și trebuie să se întâmple acum!

Plecați odată din orașul nostru!

Mai ieri am avut nămeți lăsați doar în grija soarelui. Astăzi avem patinoar. Mâine ne așteaptă gropile.

Sunt născut și am crescut în Iași, în plus nu mai sunt deloc tânăr, așa că am văzut de suficiente ori orașul ieșind din iarnă. Niciodată, dar repet, niciodată Iașul nu a arătat mai rău ca acum. Niciodată, nici măcar în ultimii ani ai  perioadei comuniste, Iașul nu a fost lăsat mai de izbeliște ca acum. Niciodată, repet acest cuvânt, Iașul nu a avut un aer mai deprimant, nu a părut mai ponosit și mai neîngrijit ca în acest sfârșit de mandat al unui primar incompetent.

Un neica nimeni, un semidoct, un individ cățărat în cârca Iașului și a ieșenilor își bate joc de mai bine de opt ani de acest oraș și de cetățenii lui, cei care-i plătesc lună de lună leafa. Poate veți spune că folosesc termeni prea drastici, dar sunt realmente revoltat.

A mutilat urbanistic Iașul. L-a afundat economic, de-am ajuns să avem comune învecinate cu mai multă industrie decât noi și i-a adus economia la stadiul de dughene de parter de bloc, în timp ce spațiile Primăriei stau la dispoziția clientelei lui.

Nu-l leagă nimic de locul ăsta, iar asta se vede pe fiecare stradă ai merge, în orice colț al orașului te-ai duce. Odată la patru ani îl apucă “hărnicia” și asfaltează în devălmășie, după care lasă orașul să agonizeze. N-a fost în stare să termine PUG-ul. A falimentat CET-ul și tot ce a atins cu “geniul” lui managerial. A tocat banii ieșenilor sistematic și fără discernământ, ne-a făcut datori pe zeci de ani, iar în jur nu vedem nimic. Absolut nimic.

Mai nou, a mai apărut o bătaie de joc numită “proiect al Iașului”, șantierul de la Fundație (cei care au trecut în ultimele două zile prin zonă știu la ce mă refer), în condițiile în care nu s-a terminat nimic din ce era deja început, iar ce se pretinde a fi fost terminat e deja plin de gropi.

Din păcate, din ce am văzut, nici alternativele ce ni s-au prezentat până acum nu sunt mai bune. Toți cei pe care i-am văzut defilând până acum ca pretendenți la postul de Primar sunt doar beneficiari neți ai acestui oraș, a ceea ce a putut el să le ofere, nicidecum oameni care să-l iubească. Par a fi interesați (și nu au dovedit prin nimic contrariul) doar de funcția în sine și de avantajele ei, nicidecum de soarta orașului.

Sper să se găsească totuși cineva care să vrea să conducă Iașul și pe ieșeni, nu de dragul banilor sau al faimei sau din mai știu eu ce orgoliu, ci fiindcă ține la acest oraș și la oamenii lui. Numai că acel cineva va trebui găsit repede.

Până atunci, le spun incompetentului din fruntea Iașului și celor ca el: Plecați odată din orașul nostru!