Scrisoare deschisă către ieșeni

Am aflat cu surprindere de demersul efectuat de dl. Gheorghe Nichita, prin intermediul unei scrisori deschise, și anume de reclamația făcută de d-sa primului ministru la adresa consilierilor locali PD-L care au avut “îndrăzneala” de a se fi abținut la votarea unui proiect vizând construcția unei autogări în municipiul Iași.

Surprinderea mea provine din faptul că deși dl. Nichita știe foarte bine că are alături un vice-primar provenind de la PD-L, s-a adresat direct primului ministru, alegând astfel să mai facă un exercițiu de demagogie în propriul său folos, în încercarea de a se victimiza.

Domnia sa încearcă să ascundă prin demersul efectuat două categorii de probleme pe care le are în acest moment: pe de o parte cele datorate acțiunilor din justiție al căror subiect este, iar pe de alta, problemele pe care le are datorită incapacității d-sale de a gestiona și conduce un oraș cum este Iașul.

D-sa încearcă astfel să treacă în plan secundar adevăratele probleme ale orașului și modul în care este el administrat de primarul Gh. Nichita, căutând vinovați acolo unde ei nu există, în PD-L.

Ce încearcă să spună dl. Nichita:
- Că Iașul nu are probleme fiindcă drumurile sale arată ca după bombardamente repetate în ciuda sumelor enorme cheltuite pentru așa-zisele “mari asfaltări”.

- D-sa se face că uită de faptul că CET se zbate de ani buni în neputința de a-și plăti furnizorii, trebuind să se apeleze la împrumuturi împovărătoare pentru cetățeni. Asta ca să nu mai vorbim de contractele care ridică cel puțin suspiciuni asupra cheltuirii banului public.
- Nu e o problemă pentru dl. Gh. Nichita că se vrea practicarea unui fel de “alba-neagra” cu societăți comerciale și regii pentru a-și ascunde neputința din gestionarea transportului public.
- Nu e nicio problemă pentru dl. Gh. Nichita că instituția pe care o patronează e asaltată zilnic de plângerile celor mușcați de câinii vagabonzi (ziși și comunitari) dar și de cele, la fel de întemeiate, ale iubitorilor de animale, care reclamă tratamentul demn de alte secole aplicat animalelor capturate. Nu e de îngrijorare pentru d-sa nici faptul că directorul Salubris SA este incapabil să informeze publicul și pe mine ca viceprimar care-i coordonează activitatea, asupra contractelor prin care achiziționează carburant de la o firmă care amenința înainte de Crăciun că va lăsa întreg orașul în frig. Oare va considera dl. Nichita un neajuns faptul că nu se știe ce sume au ajuns de la Salubris la fotbal prin intermediul cheltuielilor de publicitate? Haideți să-l întrebăm!
- Dl. Gh. Nichita nu are o problemă cu faptul că Primăria Municipiului Iași a ajuns o instituție în care regula este să nu primești nicio informație și că există funcționari care, de teamă, mai degrabă s-ar lăsa torturați decât să respecte legea accesului la informațiile publice.
- Dl. Gh. Nichita nu este nici pe departe deranjat de faptul că anul trecut am început anul școlar cu rușinoasa sumă de 5.000 RON alocați fiecărei școli pentru curățenia de toamnă. Iarăși mă întorc la banii care s-au dus către fotbal, gândindu-mă la copiii, care asemenea copiiilor mei, merg la școală. Îi mai reamintesc d-lui Gh. Nichita și de câteva sute de milioane bune de lei vechi, care alocați prin amendamente la bugetul național, în primăvară, de deputații PD-L, au stat blocați de primărie până în toamnă din dorința de a-i sabota pe acei deputați, chiar cu riscul penalizării unor copii nevinovați. Și totul pe altarul alegerilor prezidențiale, care trebuiau să fie câștigate de cel susținut de către dl. Gh. Nichita.
- Nu este nici un păcat pentru dl. Gh. Nichita că avem grădinițe și creșe în care curge apa din tavan sau peste care cade acoperișul.
- Nu văd să-i pese cu adevărat d-lui Gh. Nichita că spitalele ieșene cerșesc fonduri minimale, în timp ce fonduri generoase se scurg către unii așa ziși sportivi care conduc mașini de lux și le priponesc în stâlpi. Pe banii noștri. Nu avem nimic cu fotbalul, dimpotrivă! Ne dorim o echipă puternică, măcar de nivelul Europa League, dar nu cred că o vom obține sub conducerea d-lui Nichita.
- Vreți exemple? Iată propunerea de buget pe 2010 a d-lui Gh. Nichita:


Doriți să știți cât cheltuie municipiul Cluj-Napoca pe sănătate? 13.2 milioane RON. Comparați cu cifra propusă la Iași. E drept că ei au un buget mai mare, dar ăsta e meritul lor. În plus, ei nu au nevoie de timp și nici nu au un primar puternic.

Vă interesează cât cheltuie municipiul Constanța pentru sport (deci nu doar fotbal) în 2010? 3.45 milioane RON. Comparați această cifră cu cea din tabelul de mai sus. De menționat că în Constanța, la un buget cu aprox. 17% mai mic se investește cu 30% mai mult în spații verzi.

Dar niciunul din aspectele de mai sus nu este o sursă de “consternare și dezamăgire” pentru dl. Gh. Nichita.

Nu, pentru domnia sa problema este că grupul de consilieri PD-L nu a votat proiectul cu autogara, pe baza unui filmuleț de desene animate, la 5 minute după ce i-a fost prezentat. D-sa nu a fost capabil să ne spună nici de ce consilierilor nu le-a fost lăsat să analizeze (mai mult de 5 minute) și să amendeze proiectul de hotărâre, nici dacă nu există suspiciunea răscumpărării la un preț mai mare a unei stații de alimentare cu carburanți ce ne încurcă în acest proiect, nimic din toate acestea.

Îl informez pe dl. Gheorghe Nichita, că noi, consilierii PD-L, nu vom vota niciodată proiecte de 20 milioane Euro pe baza unor filmulețe de desene animate, prezentate în 5 minute. Dacă așa consideră d-sa că se face administrație publică, atunci ne vedem nevoiți să-l contrazicem.

Îl informez, de asemenea, pe dl. Gh. Nichita că înaintea ședinței extraordinare a Consiliului Local de săptămâna trecută am avut o scurtă convorbire cu dl. Coman, care mi-a confirmat că nu e nicio urgență în acel proiect, după cum nici în privința celorlalte nu exista nicio iminență de a pierde fonduri.

Asta mă face să cred că singurul proiect cu adevărat urgent de pe ordinea de zi era cel cu privire la răspunsul cerut de DNA, care necesita un punct de vedere al consilierilor până pe data de 15 februarie. Și mai cred că jena de a face o ședință extraordinară în care el ca persoană ar fi fost subiect de dezbatere, l-a făcut să adauge celelalte puncte pe ordinea de zi.

Eu unul îi acord d-lui Gh. Nichita prezumția de nevinovăție în acest caz, așa cum face și justiția, dar, în același timp, nu-i pot da voie să arunce problemele sale personale, fie cu DNA-ul, fie în ceea ce privește capacitatea sa de a duce acest oraș în direcția potrivită, în spinarea PD-L-ului.

Îi adresez astfel d-lui Gheorghe Nichita un apel: rezolvați-vă, vă rog, problemele din justiție (care nu sunt de natură politică, așa cum unii v-ar putea prost sfătui să le considerați), reconsiderați-vă modul de a colabora cu celelalte partide din CLM Iași și vă vom fi alături cu toții, pentru binele Iașului și al ieșenilor.

Vă reamintesc, d-le Gh. Nichita, că noi, consilierii PD-L, am votat până acum toate proiectele ce prezentau interes pentru ieșeni, ba încă și unele care nu aveau nimic de-a face cu prioritățile Iașului și ale ieșenilor, dar am făcut-o din dorința de a colabora (amintiți-vă doar de fantezistul centru de afaceri de pe str. Elena Doamna, sau la fel de utopica grădina zoologică de la Breazu. Apropos, cum justificați sumele cheltuite cu studiul pentru acea grădină?). Din păcate nu ni s-a răspuns cu aceeași bună credință.

Câtă vreme însă, d-le Gh. Nichita, veți considera ieșenii, pe noi cei aleși, dar și pe cei ce ne-au votat, doar simplă masă de manevră în consiliul local, sau scutul Dvs. în fața justiției, vă asigur că drumurile pe care pășim sunt total diferite.

Din păcate, dl. Gh. Nichita nu poate prezenta în acest moment, după aproape 7 (șapte) ani în care a condus orașul, nici măcar un singur proiect de anvergură finalizat în folosul ieșenilor. Citiți presa ultimilor ani, dragi ieșeni, și vă veți edifica.

Ori a arunca acest sentiment de neputință și vinovăție ce-l macină pe dl. Gh. Nichita în sarcina PD-L mi se pare atât nedrept cât și demagogic.

Dragi ieșeni, vă asigurăm că nu avem alt interes decât binele orașului nostru, având totodată, mai mult decât alții, dorința de a ști că banii dumneavoastră sunt cheltuiți cu chibzuință și în mod transparent.

Cu deosebită considerație pentru cetățenii municipiului Iași,
Viceprimar PD-L
Dr. Gabriel Grigore


…urmare

Constat că postările mele de acum câteva zile au avut un ecou neașteptat (aici și aici). Nu a fost intenția mea să declanșez polemici în jurul numelor unor persoane, de aceea nici nu am făcut nominalizări.

Altul este însă scopul intervenției mele de astăzi. Observ o mare nervozitate în rândul “postacilor” de serviciu pe internet, dar nu numai, de fiecare dată când vorbesc despre rolul PD-L în conducerea orașului, de fiecare dată când “îndrăznesc” să spun că PD-L are un cuvânt greu de spus în deciziile care se iau pentru Iași… Sunt întâmpinat de fiecare dată cu diverse epitete, care mai de care mai “măgulitoare”, ceea ce mă face să fiu convins că sunt pe drumul cel bun. S-au obișnuit unii ca numai PSD-ul prin unicul său reprezentant public să aibă un cuvânt de spus în Iași, ca numai o singură persoană să decidă pentru întreg orașul. Am spus-o și o voi spune de câte ori voi avea ocazia: sunt mult mai mulți decidenții la nivelul municipiului Iași! Sunt acuzat că sunt “avid de putere și am nostalgia partidului unic”. Cei care aduc aceste acuzații ar trebui întâi să citească legile și apoi să se pronunțe. Ironic, aceste afirmații au fost făcute tocmai atunci când ceream asumarea de către fiecare din partidele prezente în CLM Iași a unor responsabilități. Am încercat să facem acest lucru în bună înțelegere… Nu s-a putut… Cel puțin până acum.

Păi cine are nostalgia partidului unic, cei care cer împărțirea echitabilă, proporțională, așa cum a rezultat din alegerile din vara anului 2008, a responsabilităților asupra orașului, sau cei care încearcă să mențină un status-quo din 2004? Cei care doresc să pună în competiție partidele reprezentative din Iași întru binele cetățenilor, sau cei care vor ca majoritatea unui partid ce încă nu se regăsește să fie pe vecie încremenită la momentul de grație al acestuia de acum 6 ani? E cumva rău că un partid care are cel mai mare număr de consilieri (PD-L) vrea să impună programul pentru care a fost votat? Se pare că unii “nostalgici” spun că da… Eu și aproape 46% din cei prezenți la vot (după alegerile locale doar) dintre ieșeni spunem că nu…

Eu cred că locuitorii Iașului au răspunsul la aceste întrebări simple, orice le-ar spune unii sau alții. Mărturie ne stă faptul că PD-L are cel mai mare număr de consilieri municipali, că PD-L are cvasi-totalitatea parlamentarilor ieșeni, că a câștigat practic toate alegerile din 2007 încoace (a nu se uita că în 2007, la euro-parlamentare, PSD se “bătea” pentru locul 2 cu proaspăt înființatul pe atunci PLD). Știu, se va spune că dl. Oprea a pierdut alegerile pentru Primăria Iași (deși convingerea mea intimă e alta, dar asta e o cu totul altă discuție), dar a nu se uita că dl. Oprea a primit în mai 2008 cu câteva mii de voturi mai mult decât PD-L, care cucerea cel mai mare număr de voturi la nivelul municipiului. În noiembrie 2008, dl. Oprea a fost cel mai votat politician din județul Iași. Punctum.

În fine, ca să revin la ideea inițială, sper ca PSD, prin reprezentantul său unic la Iași, să înțeleagă că atât PD-L cât și PNL încearcă să ofere o mână de ajutor prin preluarea unor responsabilități în ceea ce privește gestionarea orașului. Noi întindem mâna cu fair-play… Sper din toată inima să ni se răspundă tot cu eleganță, dar dați-mi voie, prin prisma experienței personale, să am și dubii în această privință… 🙂

Sfârșit de etapă, început de drum

Iată că “înghiontit” de un cititor al blogului meu (da, spre marea mea surprindere văd că mai există oameni pe care să-i intereseze ce scriu aici) m-am hotărât să reiau seria postărilor pe blog. Sper ca de data aceasta să fiu consecvent și să reușesc să scriu mai des, mai ales că în anul care a trecut de la ultima postare am acumulat destule (și bune și rele, dar cu siguranță suficiente) lucruri pe care să vreau să le împărtășesc și altora…
Se vorbește mult în ultimele săptămâni despre reforma PD-L și se pun pe tapet tabere, curente etc..
Spuneam înaintea alegerilor prezidențiale de anul trecut, fără să fiu mare filosof sau analist politic, că miza celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu (referindu-mă ca perioadă, 2009-2014) se poate defini prin două priorități: prima ține într-o oarecare măsură de exercitarea mandatului său și cred, după umila mea părere, că este funcționarea justiției în România și implicit reformarea acesteia. Nu putem vorbi de reforma statului dacă arbitrul societății nu este unul complet imparțial, iar tot ce-am încerca să clădim pe un fundament nesănătos s-ar dărâma cu ușurință.
A doua miză a acestei perioade este reforma PD-L. Cred cu tărie că acest lucru trebuie făcut acum pentru a avea timp de așezare a lucrurilor în partid. Nu știu în ce măsură schimbarea siglei sau a numelui partidului, ne vor ajuta, deși personal sunt favorabil acestor schimbări. Ceea ce ne va ajuta însă va fi deschiderea partidului către competențe. Alegerile pot fi câștigate cu o mână de oameni dacă sunt bine organizați, motivați și conduși, asta o pot spune prin prisma propriei experiențe. Însă pentru a conduce o comunitate, fie ea Iașul ca municipiu, Iașul ca județ sau România în ansamblul ei ai nevoie de foarte mulți oameni, dar mai ales e nevoie ca ei să fie competenți și motivați (a se citi dornici de a face ceva pentru comunitatea lor).
De aceea cred că este vital pentru PD-L să se deschidă. Dar nu oricum! Sunt total împotriva racolărilor de oameni și de înregimentarea lor sub sigla (oricare va fi aceea) PD-L. Citeam săptămânile trecute despre iminenta trecere la PD-L a unui director al unei importante întreprinderi de stat din Iași și a unui mare om de afaceri. Îi știam pe acei oameni drept “ai PSD-ului”. Unul din ei chiar candidat, iar celălalt sponsor important. Ce-ar avea de câștigat PD-L din această trecere? Eu cred că nimic. Dimpotrivă… Ei ar face trecerea doar ca un “fă-te frate cu dracul” și ar avea de suferit în planul imaginii lor. Nu le plâng de milă. Ambii, și alții ca ei, sunt oameni puternici, capabili să-și asume responsabilitatea gestului. Dar e un gest care ar trăda că și cei care l-ar face, dar și noi, cei care l-am accepta, am făcut rabat de la moralitate. Ori nu acesta este mesajul pe care trebuie să-l transmitem. Nu aceasta este calea de urmat.
Eu unul, socot că rezervorul PD-L se află în marea masă de oameni care acum nu fac politică, ba chiar unii dintre ei sunt foarte reticenți în a se angaja a face politcă. Izvorul proaspăt pe care trebuie să-l căutăm e reprezentat de oamenii pe care îi surprindem în campaniile electorale cu faptul că știm să le zâmbim sincer și curat, cu faptul că și noi stăm (unii, cei mai mulți) la bloc și vedem aceeași factură la întreținere, că nici nouă nu ni se pare corect că nu avem unde parca, că și noi înjurăm ocolind sau trecând prin gropile din carosabil sau așteptăm autobuzele în stațiile pline de noroi (îmi reînnoiesc aici cererea facută acum 1 an în urmă către Citadin de a face un trotuar în stația de la rond vechi CUG, pe șos. Nicolina, pe partea dinspre Sellgros, de la chioșcul de bilete către Podu Roș).
Miza efortului de reformă a PD-L constă deci, în opinia mea, în capacitatea de a deveni atrăgători pentru acești oameni, de a-i aduce în rândurile noastre, de a-i pune la locul potrivit și de a-i promova conform unui set de principii și reguli clare și transparente (iar aici cuvântul “reformă” trebuie să-și găsească deplinul înțeles). E un lucru poate greu de realizat dar nu imposibil. Depinde doar de noi, cei care suntem astăzi în postura de a lua decizii.

PS: Vreau să salut prezența în Comisia de redactare a modificarilor Statutului PD-L a doi ieșeni: dl. senator prof. univ. Dumitru Oprea și dl. deputat Nicușor Păduraru. Cred că e salutar faptul că din cei 23 de membri ai comisiei care rescriu “Constituția PD-L”, doi sunt membri ai PD-L Iași. E o recunoaștere a valorii filialei și a valorii lor individuale. Felicitări! Și la fel de multe felicitări d-lui deputat Marius Spînu, care a fost unul din cei care au promovat și au reușit să impună prezența reprezentanților parlamentarilor în această comisie.