“Dacă România ar putea vorbi”

„Mai am doar 10 zile de trăit/ Să ştiţi copiii mei că v-am iubit/
Mai am doar nouă zile şi apoi voi fi iar prăbuşită în noroi/
Mai am opt zile în care să mai strig până am să mă întorc din nou în frig/ Mai am doar şapte zile să-i opresc pe cei ce fără milă mă jertfesc,/
Mai am doar şase zile să mai sper că n-o ajung în întunericul de ieri/
Mai am cinci zile şi asta-i tot să mă ridic de jos n-am să mai pot,/
Mai am doar patru zile să schimb totul, căci lacrimile mele sunt Mureşul şi Oltul/
Mai am trei zile şi nicio minune nu va dura mai mult aşa se spune/
Mai am doar două zile din păcate vreau să vă văd iar frate lângă frate/
Mai am o zi şi doar un singur dor, nu mă lăsaţi, vă rog, să mor!”.

Din arhiva familiei

Recent am intrat în posesia câtorva fotografii în care este surprins unul din bunicii mei (Jean Petit, despre care am mai scris aici) în timpul celui de-al doilea război mondial. Recunosc că am de ce să fiu mândru de ascendenții mei și încerc să le transmit același sentiment și celor ce-mi vor urma…

 

Brâncuși e și al meu

Știu, s-a discutat mult pe tema campaniei de cumpărare a operei brâncușiene “Cumințenia pământului”, de obicei totul terminându-se cu “nu dau bani, să dea Statul sau ăia care fură”. Ca să nu lungesc prea mult vorba, eu n-am fost de acord cu această logică, drept care am donat, ba chiar de două ori. Dovada, mai jos:

donație Brâncuși

Atenție, domnilor consilieri

Citesc în Ziarul de Iași cum că se va vota în această săptămână un credit 15 milioane € pe o perioadă 12 ani (plus încă vreo doi de grație) pentru achiziționarea unor autobuze noi. La prima vedere, “foarte bine, fiindcă rablele cu care se circulă acum sunt de toată jena pentru orice oraș, nemaivorbind de Iași”.

Dar, atenție mare, d-lor consilieri, aceste milioane se vor adăuga celor pe care le achităm deja la faimosul credit Dexia din care s-au cumpărat alte autobuze (tot noi) din Belarus. Vă rog întrebați-l pe dl. actual primar, fiindcă el e cel care s-a ocupat la acea vreme de achiziția respectivă (fiind chiar acuzat de Nichita de niscai mișcări necurate ale banilor), câte dintre acele autobuze mai sunt astăzi în circulație? Sau mai bine zis, când a ieșit pentru ultima dată pe traseu un autobuz MAZ? Fiindcă de plătit încă mai plătim la ele, iar acum, la doar 9 ani de la achiziție sunt ani buni de când ele nu mai circulă.

S-a mai încercat o dată șmecheria asta mai demult, prin 2010, cred, dar nu a trecut fiindcă ne-am opus (consilierii de atunci) cu argumente clare. A face un credit pe o perioadă atât de lungă pentru un bun care e folosit doar jumătate din perioada în care se plătește creditul pentru a-l achiziționa este prostie pură sau hoție curată. V-ar conveni să plătiți 10 ani rate pentru un televizor care e deja perimat sau eventual stricat în 5 ani? E același lucru! De ce spun hoție curată? Fiindcă dacă cineva pretinde că nu se pot lua fonduri europene pentru autobuze, minte: dovada e aici.

Și, d-lor consilieri, l-aș mai întreba pe dl. primar următorul lucru: de unde vor veni banii pentru plata creditului? Sunt sustenabile aceste credite prin veniturile CTP? Afectează ele actuala politică de subvenții a transportului local? Cu alte cuvinte cine va plăti și cine va beneficia? De ce s-au investit zeci de milioane de € în refacerea liniilor de tramvai dacă acum se cumpără autobuze?

În fine, întrebările sunt multe și sunt convins că singurele răspunsuri pe care le veți primi vor conține clasica bolmojeală nichitistă “proiectele Iașului”…

Un pic de laudă (de sine, de alții)…


Citind eu un articolaș desre bășicarea lui Bombo la adresa lui Liviu Antonesei (aici) am dat click pe link-ul către blogul acestuia… și răsfoind scrierile sale, dau de o postare care mi-a atras atenția (aici), iar de la aceasta ajung pe un site unde se analizează activitatea consilierilor locali din mandatul încheiat odată cu alegerile ce tocmai au trecut. Site-ul se numește NeReprezinta.ro și prezintă sintetic activitatea tuturor consilierilor locali din mandatul 2012-2016.

Curios, dau să văd dacă scurtul meu mandat din perioada iunie 2012 - august 2013 apare, sau nu s-a mai obosit nimeni să-l adauge în listă, dar spre marea mea surpriză îmi regăsesc figura între cele ale celor ce s-au perindat (și nu au fost puțini), în acești ani, prin CLM Iași. Click pe foto și… o prezentare cât se poate de sintetică dar nu restrânsă, frumos realizată, cu grafice, cu sinteza luărilor de cuvânt, temele acestora, prezența la ședințe în funcție de tipul lor, mă rog, ceva ce ar trebui de fapt să facă consiliul local însuși! Mai mult, și asta mă va duce către lauda de sine 😀 , există și o funcție de comparare a activității consilierilor, cu care poți vedea exact care dintre doi aleși au avut mai multe luări de cuvânt prezențe etc..

Dar să încep cu laudele:

  • în primul rând vreau să-l laud pe Liviu Antonesei că l-a enervat pe Naste! Bravo! 😀 Apoi vreau să-i mulțumesc pentru îndrumarea către site-ul pe care am să-l laud mai jos…
  • în al doilea rând vreau să laud inițiativa echipei Asociaţiei CIVICA de a elabora acest site, și vreau să-i felicit pentru că știu cât de greu au acces simplii cetățeni, așa cum sunt ei, la datele administrației publice locale din Iași. Este o inițiativă excelentă, așa cum spuneam mai sus, una care ar fi trebuit realizată chiar de către CL Iași. Ar fi util ca această idee a lor să fie sprijinită de CL și am să le sugerez celor pe care îi cunosc din noul lot de consilieri să ia serios în calcul această posibilitate. Mai multe despre cei care au realizat aceasta platformă, prin voluntariat, găsiți chiar pe pagina lor web (aici). Încă o dată, un sincer și mare BRAVO!
  • în al treilea rând, că tot aud întrebarea (în general de la PSD-iști) “dar mata ce-ai făcut în consiliu?”, le recomand celor care îmi adresează această întrebare sau doar curioșilor să vadă aici ce am făcut într-un an și o lună de mandat. Și fiindcă tot scriam mai sus de funcția de comparare a site-ului, pot să spun (să mă laud un pic, da) că sunt foarte puțini cei care în 4 ani de mandat au avut o activitate mai mare decât am avut-o eu în doar un sfert din acest interval (și chiar vă invit să faceți această comparație)…

Închei încurajându-i pe inițiatorii acestui demers să încerce, în măsura posibilului, să extindă și la parlamentari sau/și la consilierii județeni această analiză, nu de alta, dar poate devini și ei mai responsabili (ha ha)…

PS - scrie undeva în site că nu s-au putut obține mai multe date despre consilieri deoarece aceștia nu au vrut a le oferi. Pe mine nu m-au contactat, dar le stau la dispoziție oricând, cu orice informație le-ar fi necesară.