Au trecut și localele din 2016… Câteva concluzii, dar mai întâi de toate, cifrele: numărul absolut de voturi de pe teritoriul municipiului Iași (am lucrat cu datele provizorii de la BEC din seara zilei de 7 iunie)

Alegeri locale 2016 - Iași

Iar acum observațiile:

  • Lehamitea generalizată a alegătorilor, vă spun sincer, inclusiv a mea, iar eu sunt unul din cei care au fost prezenți la toate alegerile din 1990 încoace, ca votant, nemaipunând la socoteală scrutinele la care am fost observator pe la începutul anilor ’90, iar apoi cele în care am fost direct implicat, candidat sau membru de partid fiind, prin perioada 2008-2012.
  • Lehamite generată de calitatea, cu puține excepții, modestă (ca să nu fim și mai severi) a candidaților, indiferent că vorbim de Primărie, de CL ori CJ. De altfel subțirimea listelor (în fapt a resursei umane din partide) a fost vizibilă în două feluri: împănarea locurilor fruntașe ale acelor liste cu tot felul de așa-zise “locomotive” electorale (PSD-ul a avut nevoie de nu mai puțin de 3 asemenea persoane pentru a-și tracta lista), de fapt oameni care nu vor rămâne niciodată să-și onoreze mandatul, dar meniți să țină în umbră adevărații consilieri locali sau județeni, unii dintre ei (fiindcă am analizat destul de temeinic listele complete) cu greu putându-și găsi o slujbă fără sprijinul partidului, darămite să mai și conducă în mod responsabil orașul sau județul. În al doilea rând, numele din coada listei, oameni care, unii dintre ei, sunt sigur, nici măcar nu știau că sunt candidați, alții fiind pur și simplu rude/prieteni ale/ai unora dintre cei situați mai sus pe listă, deci cum s-ar spune, “umplutură”… Păi dacă tu ca partid (mare sau mic), nu ai într-o organizație municipală a unui oraș ca Iașiul măcar 27 nume (plus câteva rezerve) decente de pus pe listă, despre ce capacitate de conducere mai putem vorbi?
  • PSD-ul a pierdut la Iași (la votul pentru primăria municipiului Iași) cam 10.000 voturi, referindu-ne doar la candidatul de primar, fiindcă listele de la CL, respectiv CJ, sunt mai jos cu vreo 5.000 voturi față de acesta. Gh. Nichita a avut în 2008, un an cu un absenteism similar celui din 2016 (104.617 votanți în turul al doilea 2008, respectiv 102.687 în unicul tur din 2016), 55.872 voturi, în timp ce actualul primar a primit 45.386 voturi. 2012 nu l-am mai pus la socoteală, fiindcă pe atunci PSD+PNL=LOVE (a se citi USL) și “iubeau” (ca să nu spun ceva mai urât) împreună Iașiul. Cu alte cuvinte, actualul candidat PSD era unul de bătut, dar se pare că PNL a mers pe o variantă dictată de nu am habar ce considerente…
  • PNL-ul a fost sancționat datorită îndelungatei și apropiatei sale colaborări locale cu PSD-ul (embrionul USL-ului la Iași exista încă de prin 2004-2005) și datorită decuplării, într-o bună măsură, a electoratului fostului PDL de actuala formulă găsită de conducerea centrală pentru Iași. Acest lucru se vede clar din diferența mare de voturi dintre candidatul la primărie și listele CL pe de o parte, respectiv lista pentru CJ pe de altă parte. Practic, listele au fost completate în proporție de 80% cu membrii vechiului PNL, în timp ce foștii PDL-iști (hmmm… și cu una-două excepții, ce mai foști PDL-iști…) au fost prezenți, în număr mic și doar pe lista CJ. De altfel, după cum glumea un foarte bun prieten, mai mulți foști PDL-iști au reușit să ajungă la aceste alegeri pe listele PSD-ului decât pe cele ale PNL-ului 🙂 Din această diferență de reprezentare a rezultat și una de voturi, plusul pentru lista CJ a PNL fiind de peste 3.000 voturi la votul pentru primar și de aproape 5000 voturi în cazul listei de la CL, ceea ce e nepermis de mult pentru un partid “unit”, dar alegătorllor nu le poți comanda ce să voteze… Aici tind să-i dau dreptate fostului președinte Băsescu, care spunea (nu fără sarcasm, dar ăsta e el… 🙂 ) că rezultatele actualului PNL (la Iași, cu siguranță) puteau fi ușor atinse de defunctul PDL de unul singur. De altfel cu vreo două excepții (Oradea și Timișoara) doar primarii ex-PDL au confirmat la scoruri mari (e drept, inclusiv câțiva “penali”) la nivel național.
  • “Revelația” Postolache: nu e nicio revelație, ci doar dorința ieșenilor de altceva, un “altceva” personificat de d-sa la acest scrutin. Cele 12.900 voturi pentru primărie acumulate de d-lui dovedesc acest lucru. Mai mult, d-sa a primit pentru candidatura la CL un număr aproape identic de voturi (12.689), ceea ce înseamnă că la CL nu a “furat” voturi de la nimeni. În schimb voturile votanților săi pe listele CJ (unde nu a fost înscris) probabil că s-au distribuit între: anulate, PNL, PMP și, eventual, ALDE. Îi adresez însă domnului Postolache o provocare: dacă vrea să dovedească într-adevăr că este de partea ieșenilor onești, pe care s-a străduit să îi facă să se simtă reprezentați la aceste alegeri, să facă tot posibilul să acceadă în comisia de urbanism. Aș vrea să știu cum va reacționa atunci când va vedea câtor clădiri li se aprobă un regim de înălțime în afara legii sau a unor minime norme/indicatori urbanistici, câte PUZ-uri sunt total nepotrivite, ca funcțiune, zonei în care se vor aprobate, câte “locuințe colective” au locuri de parcare subterane proiectate mai ceva ca la americani dar nerealizate sau câte au parcări aprobate prin curțile vecinilor, toate ambalate frumos în staniolul “proiectelor Iașiului” și al “locurilor de muncă”. Aș vrea să văd dacă e capabil să realizeze că Iașiul este de fapt un oraș siluit de interesele unor șmecheri (din CL și din afara lui) care ar rade orice petic de verdeață pe altarul profitului personal. Îi adresez această provocare tocmai fiindcă și-a manifestat intenția de a demara un dialog cu cei de la USB. Dacă va trece această probă, sunt dispus să-i acord creditul meritat, inclusiv votul meu la toamnă. În plus, sunt sigur că-și va crește mult scorul electoral bazat pe alegătorii onești, ne-captivi ai partidelor, ba poate chiar și pe seama acestora.
  • UNPR-ul a dispărut, practic, la Iași, dar n-aș putea spune dacă a făcut-o intenționat sau nu. Oricum, alegerea candidatului la PMI a fost în mod clar făcută să încurce PNL-ul, manevră care se pare însă că nu prea a reușit, PNL-ul având grijă să se împiedice de unul singur… 🙂 O dovadă a alegerii greșite/formale a candidatului e dovedită de însăși situarea candidatului la primărie sub scorul (și așa modest) al partidului atât la CL, cât și la CJ.
  • PMP: candidatul la primărie, deputat vechi de 3 mandate (pe care mi le amintesc eu) în Parlament (deci cu notorietate) a reușit să ia mai puține voturi decât listele partidului, în cazul CL un pic mai mult de jumătate, iar în cazul CJ un jenant sub 50%. Concluzia se trage de la sine.
  • ALDE: a beneficiat din plin de ambiguitatea sa. Nici nu știi ce e formațiunea asta, sunt foștii PNL-iști dezamăgiți de unificarea cu PDL, sunt penalii grupați în jurul lui Tăriceanu, garnisiți cu câteva figuri mai luminoase, care pot aduce voturi?… Mie, ca ieșean, când aud de ALDE, nu îmi poate apărea în față decât contrastul local: Radu Botez, un om cu bun simț și echilibrat alături de un Vosganian bocind în Parlament, pentru a nu fi dat pe mâna Justiției. Cred că voturile pentru ei le-au asigurat cei care nu au văzut (sau nu au vrut a o vedea) a doua imagine. Și mai am o bănuială, aceea că s-au pompat voturi dinspre PSD către ALDE în vederea “forjării” unei alianțe mai cuprinzătoare și de perspectivă între cele două partide, altfel neavând o explicație la diferențele mari dintre voturile acordate listelor CL/CJ și un candidat la primărie mult mai decent decât partidul în sine.

Cam acestea ar fi primele observații după aceste alegeri locale, poate cele mai triste de până acum (cu excepția celor din 2008, dar care s-au desfășurat în cu totul alte în alte circumstanțe), în ce privește rezultatul. Îmi doresc din toată inima ca timpul ce va trece să îmi risipească pesimismul, dar…