Mai ieri am avut nămeți lăsați doar în grija soarelui. Astăzi avem patinoar. Mâine ne așteaptă gropile.

Sunt născut și am crescut în Iași, în plus nu mai sunt deloc tânăr, așa că am văzut de suficiente ori orașul ieșind din iarnă. Niciodată, dar repet, niciodată Iașul nu a arătat mai rău ca acum. Niciodată, nici măcar în ultimii ani ai  perioadei comuniste, Iașul nu a fost lăsat mai de izbeliște ca acum. Niciodată, repet acest cuvânt, Iașul nu a avut un aer mai deprimant, nu a părut mai ponosit și mai neîngrijit ca în acest sfârșit de mandat al unui primar incompetent.

Un neica nimeni, un semidoct, un individ cățărat în cârca Iașului și a ieșenilor își bate joc de mai bine de opt ani de acest oraș și de cetățenii lui, cei care-i plătesc lună de lună leafa. Poate veți spune că folosesc termeni prea drastici, dar sunt realmente revoltat.

A mutilat urbanistic Iașul. L-a afundat economic, de-am ajuns să avem comune învecinate cu mai multă industrie decât noi și i-a adus economia la stadiul de dughene de parter de bloc, în timp ce spațiile Primăriei stau la dispoziția clientelei lui.

Nu-l leagă nimic de locul ăsta, iar asta se vede pe fiecare stradă ai merge, în orice colț al orașului te-ai duce. Odată la patru ani îl apucă “hărnicia” și asfaltează în devălmășie, după care lasă orașul să agonizeze. N-a fost în stare să termine PUG-ul. A falimentat CET-ul și tot ce a atins cu “geniul” lui managerial. A tocat banii ieșenilor sistematic și fără discernământ, ne-a făcut datori pe zeci de ani, iar în jur nu vedem nimic. Absolut nimic.

Mai nou, a mai apărut o bătaie de joc numită “proiect al Iașului”, șantierul de la Fundație (cei care au trecut în ultimele două zile prin zonă știu la ce mă refer), în condițiile în care nu s-a terminat nimic din ce era deja început, iar ce se pretinde a fi fost terminat e deja plin de gropi.

Din păcate, din ce am văzut, nici alternativele ce ni s-au prezentat până acum nu sunt mai bune. Toți cei pe care i-am văzut defilând până acum ca pretendenți la postul de Primar sunt doar beneficiari neți ai acestui oraș, a ceea ce a putut el să le ofere, nicidecum oameni care să-l iubească. Par a fi interesați (și nu au dovedit prin nimic contrariul) doar de funcția în sine și de avantajele ei, nicidecum de soarta orașului.

Sper să se găsească totuși cineva care să vrea să conducă Iașul și pe ieșeni, nu de dragul banilor sau al faimei sau din mai știu eu ce orgoliu, ci fiindcă ține la acest oraș și la oamenii lui. Numai că acel cineva va trebui găsit repede.

Până atunci, le spun incompetentului din fruntea Iașului și celor ca el: Plecați odată din orașul nostru!