Am văzut pe youtube (după un link din media online ieșeană) un filmuleț care prezintă viitorul pasaj de la Fundație. Un proiect bun și absolut necesar. Nu pot însă să nu-mi aduc aminte de campania electorală de la localele din 2008 când dl. Oprea propunea exact acest proiect din partea PDL, ideea fiind la vremea respectivă întâmpinată de hăhăitul proletar al lui Nichita & Co. Fiindcă, vezi Doamne, nu era fezabil.bcu.01

Ei bine, iată că acum onor dom’ primar vine cu exact aceeași idee, doar că acum e bună fiindcă “emană” de la etajul 1 al Palatului Roznovanu. În fine, măcar se vrea a se face ceva. Cum se va face însă, e deja o problemă. Nu știu de ce, dar tare mi-e teamă că și acest proiect va avea soarta celorlalte începute și neterminate din municipiul Iași. Nici unul, dar nici unul, dintre proiectele majore (nici măcar dintre cele minore) începute în Iași nu a fost finalizat. Nu mai spun să fi fost terminat la timp. Tătărașiul zace neasfaltat deși trebuia să fie gata de 2 ani și mai bine. De CET ce să vă mai spun? Zeci de milioane de Euro băgați aiurea fără niciun beneficiu pentru ieșeni, ba mai mult, spre paguba lor. De străzile din “marea asfaltare”, care toate au costat cu măcar 50% mai mult (nu decât ar fi trebuit să coste ci mai mult chiar decât au umflat unii sumele cu care s-au finalizat licitațiile) și sunt deja pline de gropi, ce spuneți?

Nici măcar pasajul subteran de la Hală nu e gata, după vreo unsprezece suplimentări de contracte și nici nu mai știu câți ani de la începerea lucrărilor. Și la un preț de execuție pe metrul pătrat de ar păli de invidie și dezvoltatorii din New York… Și apropos de acest șantier, sper că înainte de a se apuca de sugrumat circulația într-unul din cele mai aglomerate și mai importante noduri rutiere din Iași s-au făcut cercetările arheologice necesare demarării lucrărilor de construcție ale pasajului. Altfel riscăm să se blocheze circulația pentru ani de zile (ca la Hală) doar fiindcă nu s-a preocupat nimeni de acest aspect. Din câte știu, Universitatea “Al.I. Cuza” are aparatura necesară sondării și depistării eventualelor ruine fără a fi nevoie de săpături, dar chiar dacă acestea ar fi necesare, ele ar putea fi efectuate, cel puțin în aria corespunzătoare rondului de flori din mijlocul intersecției, fără a deranja pe nimeni.

Așa că, stimați specialiști din Primărie, am rugămintea, fiindcă Dvs. aveți discernământ, de a-l opri pe dl. Nichita din elanul lui distructiv până nu e absolut sigur că lucrările se vor putea derula în timpul și modul planificate, astfel încât să nu se dea peste cap un întreg oraș pentru o lungă perioadă de timp doar din dorința unuia de a mai bifa un șantier electoral.