Scriam acum vreo trei săptămâni despre inutilitatea distrugerii unui parc central (una din puținele zone verzi neafectate de elanul urbanistico-distructiv al lui Nichita Gheorghe). Ofeream și niște  soluții alternative aflate în imediata apropiere. Soluții concrete (cu locații, suprafețe etc.) au dat și colegii mei din CL, ba mai mult, le-au și înaintat secretariatului Consiliului Local.

Acum văd o mare supărare la câte unii domni din USL apropos de respingerea proiectului cu pricina în Consiliul Local. În primul rând asta înseamnă că nu l-a vrut nici USL-ul, fiindcă altfel proiectul ar fi trebuit să treacă, nefiind proiect de patrimoniu, iar ei au majoritatea necesară în Consiliu. Din câte știu eu, partea care trebuia votată cu 2/3 a trecut în ședința trecută, inclusiv cu votul PDL. Așa că USL putea și trebuia să-și mobilizeze consilierii, dacă tot a convocat o ședință extraordinară, să-și treacă proiectul și totodată să-și asume șantierul de acolo, cu toate beneficiile și totodată cu toate dezavantajele acestuia.

Eu cred că motivele pentru votul împotrivă la construirea parcării sunt de bun simț:
1) Locația e una total neinspirat aleasă, subsolul fiind absolut sigur “populat” de vestigii istorice. Nu am văzut atașat proiectului de hotărâre niciun aviz al Direcției de Cultură sau al vreunui alt for sau instituții abilitate în acest sens. În plus, hai să fim serioși, despre ce parc am putea vorbi deasupra unei parcări? Cel mult despre arbuști în ghivece, despre copaci în nici un caz…
2) Nichita Gh. nu a terminat absolut nimic, dar absolut nimic din ce a început. Exemplu, pasajul de la Hală care trenează de ani de zile în condițiile în care vorbim de un simplu pasaj pietonal. Vă reamintesc că Nichita Gh. împlinește în curând 9 (nouă) ani de mandat;
3) Ce e pretins terminat, e deja deteriorat, deși s-au cheltuit bani mulți (de ordinul zecilor de milioane de Euro), în lucrări care acum se dovedesc a fi fost făcute de mântuială. Vreți exemple? Luați la pas străzile din “Marea asfaltare” și veți vedea că am dreptate;
Raport ANAF4) Ce a fost făcut sub “luminata” conducere a lui Nichita Gh. a fost foarte scump. O simplă statistică cred că ne-ar plasa în fruntea orașelor cu cele mai scumpe lucrări efectuate din fonduri publice (exemplu chiar cei 455 Euro/mp parc). În plus, cvasi-totalitatea contractelor (măcar cele despre care am personal cunoștință) au fost suplimentate până la limita maxim permisă de lege (cele mai multe cu 50%), ceea ce denotă ori lipsă de profesionalism, ori pur și simplu hoție.
5)  Banii cheltuiți de Nichita Gh. din taxele ieșenilor au fost cheltuiți netransparent și cu mari semne de întrebare asupra legalității consumării acestor fonduri (vezi raportul ANAF de la sfârșitul anului trecut în ce privește sumele derulate prin creditul Dexia, document care pune serioase semne de întrebare privind cheltuirea a mai bine de 31 milioane de RON). Asupra acestui raport voi reveni însă, pentru a vedea și Dvs. cum ne sunt cheltuiți banii…

Așa că, sincer, după ce în mai bine de opt ani de mandat nu a reușit  să facă mai nimic, în afară de pagube și falimente, capitol la care a excelat, dl. Nichita și amicii/clienții/subordonații lui din diverse instituții și partide să nu se supere dacă nu li se votează toate fanteziile.

Aș fi vrut să-i văd pe sicofanții ofuscați de așa-zisa “pierdere”a 10 milioane de Euro, la fel de nervoși pe bloguri și când Nichita Gh. (plus PSD, plus PNL) îndatorau Iașul cu 11 milioane de Euro pentru un cărbune luat la preț dublu.

Sau aș fi vrut să-i văd la fel de supărați și când Nichita Gh. a lăsat jumătate de oraș fără apă caldă timp de o lună din cauza datoriilor neplătite către furnizorul de gaz… Sau când proiectul autogării (planificată oricum ca și parcarea de mai sus într-o locație total nepotrivită) a fost anulat de incompetența celui care a “omis” să spună că acolo sunt mijloace fixe aflate sub sechestrul Fiscului…

Numai că atunci era liniște… Și brusc, când Nichita Gh. nu primește acces la încă niște milioane, e mare gălăgie… Ce să fie oare?

Eu cred că votul de ieri al PDL a împiedicat nu doar o mare prostie ci și (încă) o mare hoție…

P.S.: din experiența mea personală, pot să vă spun că întotdeauna presiunile puse pe grupul de consilieri PDL pentru a vota “proiectele” lui Nichita sunt direct proporționale cu “interesul”  acestuia. Exemple? Proiectul Grădinii Zoologice (60.000 RON plătiți aiurea), autogara de care tocmai vorbeam mai sus, marele bloc de pe str. Elena Doamna (“nebunia albastră” cum patetic a descris-o un consilier PSD, pentru a ne convinge, și care urma să producă nici nu mai știu câte locuri de muncă în Iași), împrumutul de 11 milioane de Euro pentru cămătăria firmei rusești care a vândut Primăriei cărbune la preț dublu șamd…