Se pare că unora din membrii conducerii PDL din organizația București, dar și din cea centrală, le este incomodă prezența celor care vor și pot a spune ce îi deranjează dintre lucrurile ce se întâmplă în partid. Fiindcă altfel nu-mi pot explica decizia de astăzi a BPN în ce-l privește pe Cristian Preda. Dacă așa își inchipuie ei că se restabilesc ordinea în partid și încrederea electoratului, am vești proaste pentru ei și într-o privință, dar și în cealaltă.
În plus, mi-aduc aminte că le-a luat mai bine de-un an, marșuri cu portavocea și mitinguri organizate prin Iași, nenumărate emisiuni pe la Antena 3 asortate și cu un vot la o moțiune de cenzură unde a votat împotriva propriului guvern, pentru a-l exclude pe deputatul Oajdea…
În legătură cu propunerea candidaturii d-lui Prigoană la Primăria capitalei României, nu am de spus decât că am senzația că liderii organizației PDL București, ori stau prea mult la “șuete cu Bahmu'”, ori se uită prea mult la OTV și se inspiră din modelele de candidați de acolo.
Altfel, dacă se va merge pe linia pe care o văd acum la București, s-ar putea să (bah)muțim în fața rezultatelor de la alegeri…
Ca să concluzionez: d-le Cristian Preda, sunt alături de Dvs.!
Cristi sau Preda
AUTOR: COSMIN PASCA —- 05.04.2012
Nu Udrea si Boc l-au dat afara pe Preda, ci Elena si Emil pe Cristi.
Excluderea lui Cristian Preda din PDL a declansat in ultimele zile o dezbatere aprinsa in mass-media privind incompatibilitatea intelectualului roman cu politica. O executie sugerata de Silviu Prigoana, ca porte-bonheur pentru candidatura sa la Primarie, a capatat, peste noapte, semnificatia unei “prigoane impotriva intelectualilor”. Mi-e teama ca discutia nu are nimic de a face cu formatia intelectuala a lui Cristian Preda. Pe de o parte, o confirma “jurisprudenta” PDL. Europarlamentarul este primul intelectual dat afara in ultimii ani din partidul democrat-liberal. Pe Daniel Oajdea, banuiesc, nu-l punem la socoteala. Pe de alta parte, “intelectualii” ramin inca bine reprezentati (poate nu suficient) la virful PDL. Teodor Baconschi este vicepresedinte si membru in Biroul Permanent, Theodor Paleologu detine si el functia de vicepresedinte, iar Sever Voinescu ramine portavocea dilemelor rezolvate la sedintele PDL. Teorema prigoanei nu poate fi, momentan, demonstrata. Cel mult, dispretul fata de intelectualii din partide poate fi intuit ca axioma. Pe de alta parte, Cristian Preda nu a fost exclus nici pentru ca a anuntat public sustinerea unui alt candidat la Primaria Capitalei, asa cum suna versiunea oficiala propusa de Emil Boc. Sa dai afara din partid, in preajma campaniei electorale, una dintre vocile cele mai influente ale PDL pe segmentul electoratului educat-critic-indecis ar fi o dovada de amatorism pe care nu o suspectam la liderii democrat-liberali. Vorbim, pina la urma, de cel putin doua-trei procente in urban de la care PDL si-a luat adio.
Preda nu a fost exclus din PDL nici pentru ca este intelectual si nici din ratiuni ce tin de calcul electoral, ci pentru ca si-a permis, in mod repetat, sa sparga gasca. Criticile aduse de europarlamentar nu au fost percepute de lideri ca disonante la mesajul public transmis de partid, ci, in mod eronat, ca atacuri la persoana. Libertatea cu care Preda a invalidat sau, uneori, a potentat discursul partidului a lezat ego-ul camarazilor sai. Pare vulgar, dar imaginati-va cum s-a simtit Elena Udrea ironizata pe site-ul cristianpreda.ro sau Emil Boc, contestat pe acelasi site. Mai mult, nu Udrea si Boc l-au dat afara pe Preda, ci Elena si Emil pe Cristi. S-a intimplat la fel cu Victor si Mircea la PSD, atunci cind Geoana a plecat de capul lui in SUA, ranind orgoliul tinarului presedinte. S-a intimplat la fel, pentru ca tot il aminteam, cu Daniel de la Iasi, dat afara de Mitica si Mihaela, via Ghita de la Suceava. Dimpotriva, nu s-a intimplat la fel cu Neagu Djuvara si Crin Antonescu la PNL, desi istoricul a criticat in termeni duri directia trasata de bibliotecar. De ce? Sa fie Antonescu mai tolerant? Nicidecum. Pur si simplu, Djuvara nu a fost niciodata Neagu pentru Crin. Antonescu nu-si permite sa-l dea afara pe Djuvara, asa cum Boc nu-si permite sa o dea afara pe Macovei.
Pedelisii l-au sacrificat pe Cristian Preda pentru ca si-au permis si li s-a oferit ocazia. O farsa a gastii, cu acceptul tacit al profesorului, fata de nonconformistul clasei, mai popular in liceu decit ceilalti. Excluderea eurodeputatului, nedefinitiva pina la decizia Consiliului National de Coordonare al PDL, surprinde tocmai prin gratuitate, sa nu-i spunem infantilism. In ciuda intransigentei aratate de BPN, daca pina la CNC europarlamentarul isi va face spasit mea culpa, Emil, Elena & co. il vor reprimi pe Cristi cu bratele deschise. Depinde doar de Cristian Preda daca isi doreste sa ramina cunoscut printre politicieni drept Cristi sau drept Preda.
PDL plus USL, Albă ca Zăpada e
de Marian SULTĂNOIU 05.04.2012
Ştiţi cum e la poker când începi să pierzi – te foieşti derutat, te scarpini după ureche şi ceri să se tragă locurile, din nou, că s-au stricat cărţile. Aşa e şi în cazinoul nostru politic: PDL-ul se mută un scaun mai la stânga, pe locurile USL, USL-ul şi mai la stânga, pe locurile PP-DD, iar PP-DD, cu un as şi un juvete în mânecă, se mută pe locurile din Parlament.
De zici că-n Kiseleff s-ar fi instalat „Spitalul de arşi şi chirurgie plastică”, unde li se ia pielea de pe fund useliştilor şi li se pune pe obraz pedeliştilor nou veniţi – ca să li se schimbe fixonomia politică -, după care, ăia cu fundul belit, se cară toţi la OTV, ca să-şi proptească fesele pe sticlă.
Şi atunci, la ce bun alte alegeri, alţi bani, altă distracţie dacă, votând USL, românul va avea parte tot de politică pedelistă? Până unde să meargă şi băşcălia asta a „rotirii cadrelor”, în care unii se rotesc numai la ciolan, iar alţii numai la… ?
După ce Frunzăverde, cu tot neamul lui de primari şi consilieri din Caraş, başca vreo trei parlamentari, au venit în USL; după ce Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei, a fost lansat în alegeri de Victor Ponta; după ce Ghinioiu şi Sebastian Radu, de la Buzău, au intrat şi ei cu show şi artificii în PSD; după ce Piedone de la 4 a anunţat că va candida pentru USL, şi după ce, încă mulţi alţi pedelişti vor îngroşa rândurile USL, în ce măsură votul popular va mai primeni „aerul stătut şi nociv” – resimţit ca atare de opoziţie – al actualei administraţii? Pentru ce e necesar ca USL să devină mama traseiştilor, când ani de zile l-a blamat pe tatăl lor, din zori până-n creierii nopţii? Care să fie motivul ca să-i asmuţi iar pe aborigenii uniunii spre scandaluri şi păruieli pe primării şi CJ-uri, când ei abia şi-au mai aranjat, cât de cât, frezele, după ciocniri frenetice, impunându-le azi să-i suţină pe funcţii pe noii veniţi? Păi, dacă sunt ei mai buni, de ce n-au fost lăsaţi să-şi facă treaba, acolo unde erau?!
Iar în tot acest timp, al rocadelor, ce i-a fost dat electoratului să vadă în studiorile semideschise ale OTV?! „Întreaga organizaţie judeţeană de Călăraşi, a PSD, a intrat în PP-DD” zice DD. „Şi nu suntem singurii” zice doamna şefă de la Călăraşi, misterioasă. Şi poate că ştie ea ce ştie. Pentru că unii spun că latino lover-ul Marian Vanghelie s-ar fi mutat la Călăraşi, s-o susţină pe Oana, care va candida independentă, susţinută de PP-DD la şefia CJ. Şi pe urmă, poţi să ştii până când va înghiţi şi dumnealui marginalizarea la care este supus de partid?! Iar după, cât de tare se vor fi speriat şi ai lu’ „Oprea reevaluatu’”, când şi-au văzut „oastea de strânsură” alungată de pe la toate porţile curţilor partidelor şi înghiţită în subsolul sondajelor? Cât să mai reziste până va da buzna, cu tot cu PIN-ul Laviniei Şandru, în „PP-DD-ul poporului”?!
Ca atare, la toamnă, am putea avea: UPDL (fostă USL, PDL), PP-DD (fostă PSD, UNPR) şi PRM. Primele două ar putea forma, în sfârşit, „Albă ca Zăpada” sau „Mişcarea Populară”, care va prelua puterea, lăsând în opoziţie PRM la „valiză” cu Gigi Becali.
Nu râdeţi! Nu-l cunoaşteţi pe Băsescu…
Marian Sultănoiu este senior editor al ziarului Gândul
Domnul Oprea a facut – iarasi – pasul inapoi; inconsecventa, imaturitate politica, o repliere inteligenta inaintea unui naucitor “atac la baioneta”?
Inca nu putem sti; cert e ca ne-a confuzionat pe toti cei care mai credeam in potentialul sau politic; rabdarea are totusi o limita, iar limita e la o azvirlitura de bat…
Curiozitatea mea nestapinita il vizeaza insa pe d-l Gabriel Grigore; exceptind postarile la caldurica blogului, dumnealui pare sa fi intrat in “imersiune”. Nu cred ca asta poate fi solutia pe termen mediu/lung… Prenumele “Gabriel” obliga si previzioneaza un destin de luptator. Am fost intotdeauna profund dezamagit, cind am intilnit oameni care “s-au nascut talente si au murit sperante”… Ar fi mare pacat…
PDL in 2013
AUTOR: CLAUDIU RAUS
Mai poate face ceva PDL pentru a ramine la guvernare, intr-o formula sau alta, si dupa alegerile din luna noiembrie? Daca punem cap la cap unele declaratii disparate ale presedintelui Basescu, avem un raspuns foarte limpede.
Masivele plecari din PDL inregistrate in ultima perioada sint un simptom clar: partidul nu mai are forta si vigoarea pe care sa le transmita si in rindul membrilor, in acest an electoral. Ba mai mult, PDL nu mai ofera nici acum, in al doisprezecelea ceas, cu doua luni inainte de alegerile locale si cu jumatate de an inaintea celor parlamentare, macar speranta ca va fi luat si el intr-un mic calcul in viitoarele combinatii guvernamentale. Eventualele sperante vin din calcule aritmetice pe care si le fac pentru sine cei mai rationali din partid si nu vin, cum ar fi normal, din partea liderilor. Sau, mai bine spus, unde sint liderii? Care sint ei? Formal este Boc, dar, de frica plecarilor masive, a fost reactivat si Vasile Blaga, care se va ocupa personal de primele alegeri. Cine conduce, in fapt? Este cel mai grav lucru care i se poate intimpla unui partid in prag de alegeri. Nici macar PDSR inaintea alegerilor din 1996, daca va mai amintiti, cind pierderea alegerilor era atunci una absolut certa, nu a fost atit de demotivat si de lipsit de vigoare in a aborda scrutinul.
Este oare totul pierdut, s-ar putea intreba un membru fidel. In discutiile informale care se puteau purta cu unii lideri PDL, acestia aveau, pe linga multe altele contrare, si o motivatie pentru a fi optimisti. Da, nu vom mai fi ce-am fost, spun acestia, dar avem sanse reale sa fim la putere si dupa alegeri. Socoteala lor era ca USL sa nu obtina 50%, ci mai putin. Daca s-ar intimpla asta, presedintele, omul lor, nu va fi obligat de Constitutie sa puna un premier din USL, spun respectivii. Ca urmare, sub presiunea exercitata de presedinte, la fel ca in 2008, daca va mai amintiti, ceilalti parlamentari din afara USL, care, logic, vor fi peste 50%, vor putea fi fortati/convinsi sa sustina un guvern din care PNL si PSD sa nu faca parte, fiind insa sprijinit de toti ceilalti. Pare in logica lucrurilor politicii romanesti si, mai ales, este constitutional. Chiar daca imoral, din moment ce lasi in afara puterii alianta care ar detine aproape 50% din voturi. Astfel de scenarii erau, se pare, incurajate chiar de presedintele Basescu. In absolut toate interventiile publice referitoare la conjunctura desemnarii premierului de dupa alegerile din 2012, chiar si in varianta in care intrebarea se referea la situatia in care USL va obtine peste 50%, presedintele, al carui mandat este pina in 2014, a spus, fara exceptie: “Cititi cu mare atentie articolul 103 din Constitutie! Repet, cititi cu mare atentie! Atentie mare la ce spune despre partide si ce spune despre aliante”.
Haideti, asadar, sa citim “cu mare atentie” ce spune acest scurt articol! Iata Articolul 103: “Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.” Apare de doua ori cuvintul “partid”, niciodata “alianta”. Gata, e clar: toti “portocaliii” topaie fericiti. Numai cine nu vrea sa inteleaga nu intelege de aici ce a vrut sa spuna Basescu: daca USL are sub 50% (cum se pare ca va avea, potrivit tuturor sondajelor credibile), PDL ii va putea aduna in jurul sau pe toti ceilalti, impreuna vor face peste 50% si deci vor putea asigura votul de investitura pentru un guvern cu PDL vioara intii. Mda, dar parca ceva nu se leaga, nu vi se pare?
Pe de o parte, un astfel de scenariu ar insemna ca PDL sa faca un Guvern cu “toti ceilalti” in afara de USL. Bun, UDMR foarte probabil sa se alature, stim cu totii de ce. Ce te faci insa cu “partidul OTV”? Ce te mai faci daca, asa cum arata sondajele recente, la “toti ceilalti” va intra si noul partid “Vadim-Becali”? Cum va putea presedintele, a carui miza actuala pare a fi raminerea in manualul de Istorie ca liderul ce a modernizat Romania post-comunista, sa puna bazele unui guvern sprijinit de astfel de “aurolaci” politici? Am putea pune pariu ca nu o va face.
La inceputul saptaminii trecute, cind presedintele a avut o discreta si controversata intilnire cu liderii PDL, acesta a clarificat, spunem noi, modul in care va sustine sau nu raminerea PDL in jocurile puterii si dupa alegeri. Nu cu Dan Diaconescu, nu cu Vadim, nu cu Becali, ci cu totul altfel. “Daca vreti sa ramineti la guvernare si dupa alegeri, trebuie sa obtineti mai mult de jumatate din scorul USL. Daca nu, treceti in opozitie” – asta le-ar fi spus Basescu liderilor PDL, potrivit mai multor surse credibile.
Ce inseamna asta, credem ca este foarte clar. Sa legam acum declaratiile anterioare, cele cu “Atentie, cititi articolul 103 din Constitutie: eu invit partide la discutii pentru guvern, nu aliante!”, cu declaratia de mai sus: “Obtineti mai mult de jumatate din scorul USL”. Sa mai adaugam argumentul lui Basescu din 2008, cind a spus ca PDL trebuie sa dea premierul pentru ca este partidul (iarasi “partidul”) care are cei mai multi parlamentari, chiar daca alianta care i se opunea PDL avea mai multi: partidele din alianta contau pentru el, nu alianta in sine. Ceea ce, spunea el, este si in litera Constitutiei. Spiritul ei pare sa nu fi contat. Si sint motive sa credem ca nu va conta nici acum.
Ca sa concluzionam, putem face deja o proiectie a scenariilor posibile de dupa alegerile din toamna. Proiectii despre care multi spun acum ca sint imposibil de facut. Credem ca presedintele a transat deja – si l-a expus, chiar daca aluziv – modul in care va proceda dupa alegeri: va desemna premierul din partidul care va avea cei mai multi parlamentari. Cum va face cu PSD si cu PNL, care merg impreuna acum, intr-o alianta inregistrata la Tribunal (spre deosebire de 2008, cind era doar una parafata politic la “Grivco”)? Simplu, a spus-o: va imparti USL la 2 si va compara jumatatea cu PDL.
Desi poate parea o veste buna pentru liderii si membrii PDL, ea nu este deloc astfel. Ba chiar dimpotriva. PDL are acum in sondaje un procent intre 15 si 20%, in timp ce “jumatatea” USL este aproape de 25%. Se mai pot recupera 5-10 procente pina la alegeri? Cum? Iata o intrebare care ii stringe deja in spate pe cei mai multi dintre liderii PDL! Mai ales pe cei care nu negociaza deja in secret compromisuri cu USL.
P.S.: Cind am scris rindurile de mai sus nu apucasem sa vad gestul public al lui Victor Ponta, care a rupt scrisoarea de la Basescu referitoare la demisia sa contra modificarii Constitutiei in sensul referendumurilor din 2009. Iata ca membrii PDL pot avea motive sa fie optimisti, in ciuda timpului scurt pina la alegeri, chiar si fara sa faca nimic!
09.04.2012
http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Primarul_de_Iasi-disperat_sa_salveze_Palasul_0_679132520.html?utm_term=nl-link&utm_source=nl-general&utm_content=17119007%40yahoo.com&utm_medium=newsletter&utm_campaign=Adevarul-Newsletter-20120410
Un subiect pentru cei interesati de voturile cetatenilor:
E ON Romania !
O “nuca” prea tare pentru maselutzele politicienilor de duzina…
Cine are curaj sa abordeze subiectul si sa faca loc pe piata si concurentei in domeniu; asa, sa avem de unde alege pentru ca stim cu totii ce inseamna monopolul…
Traseistan
de Lelia MUNTEANU Postat la: 20.04.2012
Mi-e greu să mai ţin pasul. În fiecare zi, câte-un ghiftuit de putere dezertează la Opoziţie, negociindu-şi un loc în viitoarea guvernare şi filosofând. O doamnă Popa, care-a intrat ieri în PNL pe uşa din faţă, se destăinuie public: “Motivul plecării mele din PDL este legat de lipsa exerciţiului democratic în partid. Totul a fost imposibil, într-o veşnică poziţie de drepţi”. (Doamna P stătuse drepţi într-o poziţie înaltă). Apropo, ce doreşte căprioara politică şi, ca ea, toate vietăţile care au pornit în migraţie? Să ajungă din nou la putere. Din orice poziţie.
O şmecherie ieftină. Peste încă patru ani, în prag de alegeri, aceeaşi doamnă şi restul se vor încolona cu seninătate în formaţiunea cu cele mai multe şanse. Declaraţiile lor, la venire şi la plecare, sunt antologabile într-un Manual al Ipocriziei.
În ziua solemnă a scrutinului, alegătorii se vor năpusti spre urne, într-o mână cu o sacoşă, în cealaltă agitând ştampila, şi vor vota… Ce mai contează? Important e că la noi, în Traseistan, nimeni nu decontează nimic.
Din patru în patru ani, traseistele redevin fete mari, cu preţioase amintiri din cabina de TIR.
Update, ca să zic aşa, sau “după plecare” (în jargonul de la Poştă): Antonescu s-a iţit ca un Crin la Timişoara, să celebreze intrarea deputatului Dugulescu (PDL) în PNL. Tot înainte, până la victoria definitivă a portocaliberalismului!
Lelia Munteanu este senior editor al ziarului Gândul