Văd că postarea mea (mai precis finalul ei) a generat o emulație pe care nu aș fi bănuit-o 🙂
În primul rând o lămurire: dacă mi s-ar fi răspuns la întrebare în ședința de CL, poate n-ar fi fost nevoie să speculez.
Dragă d-le Danga, probabil că a deranjat mai mult ceea ce am scris despre PNL decât neapărat ce am spus despre Citadin, dar asta e o altă discuție și e problema d-voastră ca partid care-și pierde treptat identitatea în CLM Iași.
Redau mai jos definiția găsită de mine a veniturilor din producția stocată: “Venituri din exploatare ce reprezintă variația în plus (cazul stocajului când stocul final este mai mare decât stocul inițial) sau în minus (cazul destocajului, când stocul final este mai mic decât stocul inițial), între valoarea la cost de producție a stocurilor de produse și producție în curs de execuție, de la finele perioadei și valoarea inițială a acestor stocuri, fără a lua în considerare provizioanele constituite pentru depreciere.
Variațiile de producție stocată se determină pentru fiecare formă de produse stocate (produse finite, semifabricate, produse reziduale) cât și pentru producția în curs de execuție.
Producția stocată, ca și producția imobilizată, sunt venituri care nu generează încasări monetare într-o perioadă imediat următoare; fiind surse de imbogățire virtuală pentru întreprindere, ele sunt evaluate, din rațiuni de prudență, la nivelul costurilor de producție.” Cam tehnică definiția, dar e ceea ce am spus și eu.
Cu alte cuvinte, așa cum am mai spus, această producție stocată reprezintă materiale folosite la lucrări încă nefacturate. Daca nu ar fi folosite, ele ar trebui să se regăsească sub forma de stocuri în munți de mixturi asfaltice, sorturi de balast etc..
Întrebând persoane care se ocupă de contabilitate, mi s-a confirmat faptul că este perfect posibil ca aceste “venituri din producția stocată” să fie într-adevăr lucrări efectuate, cu materiale consumate, dar încă nefacturate. Așa că nu văd de unde iritarea d-lui Danga și a celuilalt domn/doamnă, care după IP-ul de pe care scrie, se pare că o face în timpul programului de lucru, de la Primărie. Și cu toate astea mă întreabă pe mine cum îmi justific leafa 🙂 Ei bine, se pare ca mai bine decât d-lui/ei! Doar dacă nu e plătit/ă special ca să-mi scrie 🙂
În ceea ce privește faptul că, vezi Doamne, Citadinul ar vinde materii prime și materiale către terți (cele enumerate de dl. Danga în comentariul d-sale), asta mă readuce la problema ridicată de PDL în ultima ședință de CL: dacă le produce singur, ba mai și vinde altora (în afară de Primărie), deci are prețuri bune, mai mici decât ale competiției, la ce mai e nevoie să cumpere de la alții aceleași tipuri de materiale (vezi balast de ex.)?
În rest, ce să zic, o replică a d-lui Danga care e obligat probabil de partid (nu știu care dintre cele două, PSD sau PNL) să mai dea un pic în PDL sau în Grigore și o replică a cuiva din Primărie, căruia i se pare că dacă dă în Grigore o sa-i ridice cineva statuie (sau poate primește o primă?). 🙂
A, și încă ceva pentru dl. Danga: dacă materialele pentru ședințele CL ar ajunge în termenul măcar legal (nu mai zic de unul de bun-simț) poate n-ar mai trebui puse anumite întrebări în cadrul ședințelor CL.