Zilele trecute le-am petrecut în Olanda, țara care (dintre cele pe care le-am vizitat până acum) mă impresionează și atrage cel mai mult. E un amestec ciudat de hiper-tehnologie (mai nou până și bagajele pentru avion sunt predate unui automat, nu unei persoane) și ruralism profund, de dragoste pentru natură dar și de stăpânire a ei, dacă ar fi să mă refer doar la uriașele diguri care mușcă din mare pentru a reda uscatul omului.
Despre infrastructură nici nu mai are sens să amintesc, fiindcă, alături de cea germană, e la superlativ. Iar toate acestea sunt rodul muncii asidue a unui popor modest, tolerant, dar și foarte exigent cu el însuși.
Dar ce vreau să vă arăt astăzi este grija minuțioasă pentru păstrarea trecutului, ilustrată prin felul în care sunt prezervate și renovate clădirile vechi. Cele câteva fotografii sunt făcute la Bergen aan Zee, un mic orășel de la malul Mării Nordului, iar clădirile datează din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Iar ca Bergen sunt alte zeci de orașe, la fel de bine întreținute și de frumoase. Nici nu mai are rost să menționez cum ne batem noi joc de trecutul nostru, Iașul fiind plin de ruine ale unor frumoase case lăsate să se deterioreze doar fiindcă e mai rentabil să construiești blocuri în locul lor.
Circula în vremurile comuniste o sintagmă propagandistică, cea din titlu. Ei bine, Olanda e cred țara căreia i se potrivește cel mai bine, atât de minuțios este organizat totul până la cel mai mic detaliu. Și fiindcă tot veni vorba de flori, vă atașez și două fotografii de la Keukenhof, un adevărat paradis al lalelelor (dar nu numai) întins pe 32 hectare. Anul acesta au fost plantați 7 milioane de bulbi de lalele din 800 soiuri diferite, așa că vă puteți imagina splendoarea parcului…