Plec astăzi de la cererea unui cititor al blogului meu de a prezenta cetățenilor forma în care este înaintat consilierilor un proiect de hotărâre a Consiliului Local Iași. Ei bine, dragi ieșeni, când auziți sau citiți prin presă despre “circul” sau “scandalul” din Consiliul Local al Municipiului iași (CLM) asupra unor proiecte de hotărâri privind “proiectele Iașului”, să știți că de obicei disputele se învârt în jurul unor sume de ordinul a milioane de Lei noi (uneori, cum va fi cazul mai jos, chiar de Euro) care sunt justificate prin materiale de tipul celor prezentate alăturat.

Exemplul pe care vi-l dau astăzi este chiar din ultima ședințâ de Consiliu, privește o investiție de 16.6 milioane RON în sediul și baza de producție a DSPM (Direcția de Servicii publice Municipale), iar proiectul de hotărâre a mai cuprins, pe lângă paginile prezentate alăturat, doar documentul corespunzând textului propriu-zis al hotărârii. Vă las pe Dvs. să judecați asupra transparenței cu care vă sunt cheltuiți banii…

Acest proiect de hotărâre nu a trecut prin Consiliu datorită votului negativ al PDL, motivat de 2 aspecte:

- Primul și cel mai important: nerespectarea legii. În mod normal, primul pas este aprobarea acestor indicatori tehnico-economici, apoi urmând desfășurarea licitațiilor pentru atribuirea lucrărilor. În acest caz, licitarea lucrărilor a avut deja loc încă de anul trecut. Opinia noastră, a consilierilor PDL, a fost că se încearcă prin votul nostru acoperirea unei ilegalitâți;
- informarea făcută parcă în bătaie de joc (vezi “Anexa 1”) ținând cont de valoarea investitției;

Dar, pentru că o imagine face cât 1000 de cuvinte, las documentele să vorbească…

Indicatori tehnico-economici DSPM, Anexa 1

Anexa 1

Referat de specialitate DSPM, pag. 1

Referat de specialitate DSPM, pag. 1

Referat de specialitate DSPM, pag. 1

Referat de specialitate DSPM, pag. 2

Vă rog, totodată, să țineți cont de faptul că aceste proiecte sunt prezentate consilierilor cu doar o zi-două înaintea ședințelor de Consiliu, pentru a nu mai avea răgazul de a consulta materiale lămuritoare suplimentare. Acesta a și fost motivul pentru care am protestat la ultima ședință a CL, cerând să se respecte intervalul legal de 5 zile dintre primirea mapei de ședință și lucrările plenului. Normal, dacă “îndrăznim” cumva să nu le votăm în forma pe care o puteți și Dvs. vedea, noi cei de la PDL, suntem desigur vinovați de blocarea “Proiectelor Iașului”.

Eu unul aș fi curios dacă vreunul dintre Dvs. ar da măcar 300 RON unui zidar pe baza unui document precum cel alăturat (Anexa 1). Ei bine, în logica d-lui Nichita, noi ar trebui să dăm fără comentarii aproximativ 4 (patru) milioane de Euro, altfel suntem răi și indisciplinați 🙂