Abonat fiind al unui screencast (un fel de podcast video, iar pentru cei și mai departe de a înțelege, un fel de jurnal video) referitor la aplicațiile pentru Mac (cei care mă cunosc știu că sunt un admirator și utilizator dedicat al tehnologiilor Apple, fie ele software sau hardware) am urmărit acum vreo 2 luni un episod legat de SSD (Solid State Drive). Adevărul e că am fost fascinat de ceea ce am văzut, așa că am decis să văd și eu despre ce vorba.

Nu e o tehnologie nouă, ba mai mult, e chiar una datând din anii ’70, încă de la începutul acestora, mai precis e vorba de memorii statice. E și cazul memoriilor de ferită acestea fiind primele SSD-uri. Normal, ca orice tehnologie, a fost mai întâi utilizată în domeniul militar, pe la mijlocul anilor ’90, aceste drive-uri fiind folosite pe computerele militare și în industria aerospațială. În 2008 și-au făcut loc pe netbook-uri, iar din 2009 au început să fie folosite și pe laptop-uri.

De fapt despre ce vorbim? SSD-urile sunt înlocuitoarele hard-disk-urilor actuale. Care sunt plusurile? Viteză de citire și scriere practic instantanee, o creștere de viteză absolut fascinantă pentru un utilizator cât de cât avizat, În plus, rezistență la șocuri, variații de temperatură și un volum extrem de redus. Minusuri? Doar unul, dar încă foarte mare: prețul/GB. În plus, cam o dată la 1 an mai trebuie făcut curat pe el pentru a nu-i scădea viteza.

Eu unul am făcut pasul și am achiziționat un asemenea SSD (e drept, unul mai ieftin) și vă pot spune din experiența personală că e cel mai semnificativ upgrade pe care l-am făcut vreodată (mă refer la impactul resimțit în funcționarea calculatorului).

Pentru cei interesați, dacă vă hotărâți să cumpărați un asemenea SSD, achiziționați-l de pe amazon.co.uk (sau un alt magazin online internațional care livrează în România) fiindcă prețurile sunt cu 30%-40% mai mici (inclusiv taxele poștale) decât cele de la magazinele de la noi. În plus, de la un magazin european nu plătiți taxe vamale la livrare. În rest, mărimea și marca depind doar de buzunarul fiecăruia, însă vă recomand dacă tot dați niște bani, dați-i pe ceva mai de firmă. Apropo de firmă, cele mai bune sunt cele Intel (produsul de referință fiind Intel X25-M). Singurele care le egalează în performanțe la un preț mai bun sunt cele marca OCZ (cele de generația a 2-a). Pentru cei care vor să-și monteze un SSD pe un desktop, există și adaptoare pentru sloturile hard-disk-urilor de 3,5″.

Mai multe informații și păreri de utilizatori, găsiți pe forumuri (inclusiv ale producătorilor) iar pentru review-uri vă recomand ssdportal.com.